FOTO: null

Kladionice u FBiH na dan 31.10. 2014. godine prelazio je 25 miliona KM, službeni su podaci Poreske uprave Federacije BiH.

Ali, do sredine 2015. godine taj dug je porastao na oko 40 miliona KM.

Najveći dužnici su kladionice koje dolaze iz Mostara: dug kladionice Derby Bet Shop sredinom ove godine bio je veći od 10 miliona KM. Milion manje dugovala je kladionica Intersport, također iz Mostara.

Adisa Hamzić, portparolka Poreske uprave FBiH pojasnila je ranije za Patriju da vlasnici kladionica najčešće radnicima ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

U prilogu koji je emitovan na TV 1 stručnjaci su upozorili da aktuelni zakoni u FBiH idu na ruku kladioničarskim lobijima.

Poreskoj upravi ruke su vezane, pa tako i kada dobiju sudsku potvrdu, gotovo je nemoguće prinudno naplatiti dugove kladionica, jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika, već samo pravnog subjekta.

A same kladionice najčešće nemaju imovinu.

Stručnjaci upozoravaju da je kriminalno poslovanje u velikom broju kladinica u FBiH ozbiljan problem koji narušava ekonomsku stabilnost FBiH.

Ovo je problem koji se na teret stavlja Federalnom ministarstvu finansija, Tužilaštvu FBiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Federalno ministarstvo pravde.

Zanimljivo je da Federalno ministarstvo finansija ne ulaže napore da riješi problem dugovanja kladionica.

A, čudi i to da najveći dužnici dolaze iz Mostara, grada u kojem je i sjedište HDZ-a BiH, političke partije koja već dvije decenije upravlja ministarstvom finansija, piše Patria.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )