FOTO: srpskainfo.com

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Zdravlje” Bijeljina u desetak akcija tokom godine prikupi blizu 1.000 doza krvi.

Zahvaljujući njihovoj humanosti, bijeljinska Služba za transfuzijsku medicine raspolaže zalihama svih krvnih grupa. Posljednjih godina znatno je poboljšan položaj davalaca koji su oslobođeni participacije, a imaju i druge povlastice u liječenju.

U velikoj akciji darivanja, koju organizuju 22. decembra, ugostiće prijatelje davaoce iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Dobrovoljne davaoce u bijeljinsku Službu Zavoda za transfuzijsku medicine dovodi humanost. Kada je život u pitanju, kažu, svaka kap je dragocjena.

Miodrag Kićanović krv je darivao 34 puta i navodi da mu ovaj humani čin predstavlja veliko zadovoljstvo.

– Čovjek ne zna šta znači darovati krv, dok ne bude u situaciji da nekom bliskom ona zatreba. I niko na to ne obraća pažnju dok ne mora da traži krv. Upravo me to ponukalo da se uključim u rad ovog društva. Ne samo da da darujemo krv i spašavamo tako nečiji život, mi se kroz akcije darivanja družimo, stičemo prijateljstva i upoznajemo druge krajeve – kaže ovaj Bijeljinac.

Goran Marjanović krv je prvi put darivao u vojsci.

– Na svijetu ne postoji fabrika koja proizvodi krv. Kada je potrebna, ona nema cijenu. To bi trebalo da bude dovoljno svakom čovjeku da razmisli o značaju davalaštva – kaže Marjanović.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zahvaljujući darovanju krvi, u prosjeku se godišnje spasi oko osam odsto stanovništva. Zbog toga društvo davalaca krvi „Zdravlje“ pokušava što više afirmisati davalaštvo.

Predsjednik „Zdravlja“ Vlado Simić kaže da su Savez društava dobrovoljnih davalaca i Transfuziološka služba RS obezbjedili davaocima krvi povlastice u liječenju. Oslobođeni su plaćanja participacije, a poslodavci im daju i slobodan dan.

– Imamo pet redovnih akcija, proletnju, pantelinsku, martovsku na VMA, povodom Cerske bitke akciju na Tekerišu i završnu, decembarsku akciju. Prikupimo oko 1.000 boca krvi – kaže Simić.

U Službi za transfuzijsku medicinu u Bijeljini navode da raspolažu zalihama svih krvnih grupa. Prikupljene doze upućuju tamo gdje su najpotrebnije. Poštuju strategiju da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Snežana Gegić, načelnica Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina  podsjeća da se godišnje uzme oko 5.000 doza krvi.

– Uspjevamo da podmirimo potrebe bijeljinske bolnice i čak pomognemo bolnice na Istoku, u Zvorniku i Foči. Najviše krvi ipak uputimo u Banjaluku zato što se u UKC liječe najteži pacijenti koji za svoje ozdravljenje zahtjevaju velike količine krvnih komponenti. Mi trenutno imamo sasvim dovoljne količine svih krvnih grupa, kako RH pozitivnih, tako i onih koje su mnogo ređe, RH neativnih – kaže Gegićeva. Pacijenti mogu, dodaje, da budu bezbrižni ali i zahvalni humanim ljudima koji ovu dragocjenu tečnost daruju.

Okupljaju 800 članova

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Zdravlje“ osnovano je 1992. godine. Danas okuplja oko 800 članova i djeluje u okviru Saveza društava dobrovoljnih davalaca RS. Redovno učestvuju u akcijama širom RS, Srbije i Crne Gore. Afirmacija dobrovoljnog davalaštva i animiranje mladih ljudi da shvate značaj darivanja krvi, biće prioriteti i u idućoj godini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )