FOTO: express.hr

Kompanija Wing koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica i Googleova kompanija Alphabet objavili su kako su počeli s isporukom hrane i drugih stvari u roku od nekoliko minuta. Ali sad za sad samo u ograničenom broju domova u predgrađu Canberre, glavnog grada Australije.

Zanimanje za isporuku bespilotnim letjelicama eksplodiralo je u decembru 2013. godine, kada je Bezos rekao da je ova tehnologija na dohvat ruke i da ćemo njom ovladati u narednih četiri ili pet godina. Ipak od tad dostava dronovima u Sjedinjenim Američkim Državama bila je ograničena jer kompanije čekaju na propise koji će to omogućiti. Dok se u SAD-u čeka na propise, napredak ne stoji na mjestu. Tako da sad najveći programi za isporuku dronovima odvijaju se izvan granica ove države.

Kompanija Zipline sa sjedištem u Silicijskoj dolini, objavila je da u Ruandi napravila 12.000 medicinskih isporuka dronom od 2016.

“Dronovi su ubrzali isporuke u udaljene klinike, kojima je teško doći cestom”, kažu iz kompanije Zipline.

Međutim da se vratimo onom što pokušava uraditi Google. Isprva, Wingove isporuke bit će ograničene na 100 domaćinstava u tri predgrađa australijskog glavnog grada.

Wing ipak očekuje da će se u narednim mjesecima postupno proširiti na još dva susjedstva. Dostava će biti besplatna za prva tri mjeseca.

Iako se Wing danas može pohvaliti da je ispred Amazona, još je dug put prije nego što bilo koja kompanija postane jasan vođa u ovoj oblasti. Kompanije za isporuku dronovima se suočavaju s pitanjima sigurnosti i prihvaćanjem javnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )