FOTO: pixabay

Kada je Vezuv eruptirao 79. godine ostavio je pustoš i potpunu destrukciju. Hiljade ljudi je poginulo, zgrade sravnjene, a neprocjenjiva bogatstva zauvijek izgubljena. Među njima i izuzetna biblioteka svitaka u Herkulanumu, koje naučnici sada pomoću nove tehnologije misle da mogu da pročitaju.

Naučnici sa britanskog nacionalnog sinhrotronskog postrojenja iskoristili su moćne zrake svjetlosti za virtuelno dešifrovanje krhkih svitaka starijih od 2000 godina u procesu za koji se nadaju da će pružiti nove uvide u drevni svijet.

Dva potpuna svitka i četiri fragmenta - tzv. svici iz Herkulaneja - bili su zatrpani i karbonizovani u smrtonosnoj erupciji Vezuva 79. godine i previše su krhki da bi bili otvarani.

Svici su otkriveni u ruševinama 1752. godine. Iako su naučnici uspjeli da odmotaju dio svitaka, najveći dio njih i dalje skriva svoje tajne jer bi ih i najmanji dodir pretvorio u hrpu beskorisne prašine.ource" u Okfordširu, domu britanskog sinhrotrona - akcelaratora čestica u kojem se stvara svjetlo puno sjajnije od sunčeve.

Drevni dokumenti koje je Vezuv ugljenisao moći će ponovo da se pročitaju

"Ideja je u suštini nešto poput snimanja skenerom...", rekao je Loren Čapon, direktor u "Diamond Light Source"-u.

"Mi obasjavamo (svitke) vrlo intenzivnim svjetlom i onda otkrivamo na drugoj strani niz dvodimenzionalnih slika. Iz toga rekonstruišemo trodimenzionalni izgled predmeta... kako bi pročitali tekst, a da ga ne oštetimo", kazao je Čapon.

Mastilo na svicima je teško vidjeti, čak i kroz sinhrotron, jer je na bazi ugljenika, kao i papirus na kojem je napisan. Međutim, naučnici se nadaju da će gustina papira biti drukčija na dijelovima na kojima nešto piše.

Skenirajući fragmente na kojima je vidljiv tekst nadaju se da će uspjeti da dešifruju šta piše na njima.

Pompeii, Vesuvius, Street, Italy

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )