FOTO: InfoBijeljina

U borbi za svaki dah zaraženih virusom korona bolnice širom Republike Srpske svakodnevno potroše tone kiseonika, a koliko je situacija alarmantna pokazuju podaci da pojedine zdravstvene ustanove sada dnevno troše količine toga gasa koje su im bile potrebne na mjesečnom nivou prije epidemije.

Od pojave prvog zaraženog virusom korona u Srpskoj 5. marta, stotinama građana bila je neophodna terapija kiseonikom kako bi njihova pluća nastavila da funkcionišu normalno, ali su neki, nažalost, uprkos vanljudskim naporima medicinskih radnika, izgubili bitku.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS ističu da je prosječna ukupna potrošnja kiseonika na dnevnom nivou prije epidemije bila oko tone tečnog kiseonika.

- U vrijeme epidemije, potrošnja kiseonika povećana je i do 50 odsto, zavisno od broja pacijenata koji zahtijevaju kiseoničku podršku - naveli su u UKC-u i dodali da u većini medicinskih organizacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi postoji centralni razvod gdje je kiseonik dostupan preko utičnica.

Svakodnevno šleper gasa koji život znači stiže i u bijeljinsku Bolnicu “Sveti vračevi”.

- Potrošnja kiseonika je ogromna. Izračunali smo da se za jedan dan iskoristi onoliko koliko bolnica u normalnim uslovima potroši za mjesec dana - istakli su u toj zdravstvenoj ustanovi. 

Slično stanje je i u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje kažu da imaju centralni razvod kiseonika, tako da su do pojave epidemije četiri puta godišnje nabavljali po desetak tona tečnog kiseonika i to im je bilo dovoljno. Pojavom virusa korona situacija se pogoršala a pacijente pozitivne na “kovid 19” smještaju u odvojene prostorije u kojima nema centralnog razvoda kiseonika pa su prinuđeni taj gas nabavljati u bocama.

- Do pojave epidemije trošili smo oko šest boca mjesečno, a sada nabavljamo i trošimo 24 boce sedmično sa tendencijom povećanja - istakli su u fočanskoj bolnici. 

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da bi borba sa virusom korona mogla potrajati, jer je “kovid 19” u petak potvrđen kod još 125 stanovnika Srpske od 546 testiranih. Prijavljen je i jedan smrtni slučaj, a riječ je o ženi starije životne dobi iz Banjaluke, čime se broj ukupno preminulih povećao na 152.

Prema mjestu prebivališta 20 novozaraženih je iz Bijeljine, 16 iz Banjaluke, 12 iz Trebinja, deset iz Modriče, po sedam iz Prnjavora i Foče, po četiri osobe su iz Zvornika i Mrkonjić Grada, po tri iz Dervente, Doboja, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Prijedora i Srpca, po dvije osobe iz Bratunca, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, Kneževa, Laktaša, Lopara, Pala, Han Pijeska i Šekovića i po jedna osoba iz Bileće, Gradiške, Milića, Novog Goražda, Petrova, Sokoca, Srebrenice, Teslića i Ugljevika.

- Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 253, od čega 52 UKC-u, a 201 u ostalim bolnicama - naveli su u Institutu.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković rekao je da je najveći problem okupljanje i druženje, bez pridržavanja mjera.

- Apelujemo na pojedince da shvate ozbiljnost situacije i da poštuju mjere prevencije - rekao je Zeljković naglasivši da zdravstveni sistem može da opstane samo odgovornim ponašanjem.

Šeranić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić istakao je da se broj lica priključenih na respiratore u bolnicama kreće od deset do 11, dok ostali pacijenti koji su hospitalizovani uglavnom imaju obostranu upalu pluća i primaju redovnu terapiju koja im pomaže.

- Pratimo broj lica koji su u bolnicama, kao i dužinu oporavka pacijenta. To nam služi da vidimo na koji način lokalni štabovi mogu da donesu i restriktivnije mjere od onih koji su trenutno na snazi - istakao je Šeranić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )