FOTO: InfoBijeljina

Porast broja penzionera u našoj zemlji korespondira sa smanjenjem radne snage što implicira da će u narednim godinama udar na budžete biti teško izdrživ. Ovakvi trendovi zemlju vuku ka potpunoj nelikvidnosti.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže kako su projekcije rađene u septembru 2018. godine pokazale su da će u periodu od narednih pet do šest godina, u sistem ući novih 80 hiljada penzionera.

– Povećani broj penzionera se može očekivati zbog stare strukture radne snage, gdje je trenutno 40 posto svih zaposlenih starije od 50 godina, što je približno 300 hiljada radnika, ako se analiziraju podaci s posljednjeg popisa stanovništva. Poseban izazov predstavlja iseljavanje mlađe populacije, čime se smanjuje i ukupna radna snaga. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u periodu 2014. – 2018. godine radna snaga se smanjila za 113 hiljada, što je dovelo da je gotovo izjednačen broj zaposlenih sa ukupnom radnom snagom – kazao je Hadžić.

S obzirom na to da je penzioni sistem u FBiH prešao na budžet, nastavlja analitičar, povećani broj penzionera uz zadržavanje broja zaposlenih radnika, dovešće do pritiska da se nedostajuća sredstva namiruju iz poreza i akciza, kako bi se održala stabilnost sistema.
– Već sada, u ovom trenutku, godišnje se izdvaja po 200 miliona KM budžetskih sredstava entiteta kako bi se namirile razlike između prikupljenih doprinosa i isplata za penzije. Ukoliko se hitno ne preduzmu mjere za usporavanje iseljavanja, BiH će već u narednim godinama biti u ozbiljnim finansijskim problemima” – naglasio je Faruk Hadžić.

Kako je naš portal već pisao prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko osiguranje, u decembru 2019. godine broj penzionera je bio za više od sedam hiljada veći nego u istom mjesecu 2018. godine.

Na spisku Federalnog zavoda za penzijsko osiguranje u decembru 2018. godine bilo je 416.828 penzionera, dok je prema evidenciji u decembru ove godine 424.000 osiguranika, što je povećanje od 7.172. Ovo povećanje broja penzionera dodatno će opteretiti Federalni zavod PIO, a time i budžet Federacije BiH za oko tri miliona maraka mjesečno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )