FOTO: null

U Narodnoj skupštini danima je opsadno stanje. Vlada je na dnevni red ubacila materijal u čiji uvid ima samo deset ljudi u Parlamentu. U pitanju je informacija o poslovanju Bobar i Balkan investment banke koji nosi oznaku

Materijal se nalazi u sefu generalnog sekretara. Podijeliće ga samo onim poslanicima koji to žele i koji hoće da raspravljaju o tajnim dokumentima. Materijal, uz izjavu o pristanku, dobiće na dan kad tačka dođe na dnevni red i to neposredno prije početka rasprave. Kad ona završi, papire moraju da vrate nazad.

“Dokument se ne smije iznositi van zgrade Parlamenta niti se sa njim smiju upoznavati lica koja za to nisu ovlašćena, odlukom generalnog sekretara i predsjednika Narodne skupštine u ovom slučaju pošto se radi o dokumentu koji je došao u Narodnu skupštinu”, rekao je Marko Aćić, generalni sekretar Narodne skupštine RS.

Dokumet sa oznakom ”tajno” Vladi je proslijedila Agencija za bankarstvo, a nalazi se u sklopu Izvještaja o radu te institucije za prošlu godinu. Generalni sekretar kaže da je, u vrijeme dok su papiri kopirani, čitav proces nadgledala policija. Čak i kad je nošen kroz zgradu.

Opozicija kaže da ne pamti takvu pometnju. Za PDP-ovog Branislava Borenovića takve mjere bezbjednosti su nepotrebne i besmislene. Sa oznakom tajnosti, tvrdi Borenović, vlast pokušava da prikrije situaciju u propalim bankama.

“Vi o tome ne smjete da pričate. Ne smijete da je date trećem licu, ne smijete da govorite nezaposlenim ljudima koji su izgubili posao u Bobar banci, građanima koji su ostali bez depozita. Ne smijete ništa da govorite pa čak dolazite u situaciju da vas sutra mogu optužiti da ono što ste znali ranije i rekli građanima da je to iz tog nekog tajnog dokumenta”, kaže Branislav Borenović poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Upravni odbor Agencije za bankarstvo dokumentaciju je usvojio u maju ove godine i označio je kao “POSLOVNA TAJNA” pozivajući se na zakon o Agenciji za bankarstvo nakon čega je dostavio ministarstvu finansija, a oni Narodnoj skupštini.

Poslanici bi tek trebalo da se izjasne o tome da li će rasprava o Bobar i Balkan investment banci biti otvorena za javnost. Svi iz vladajuće koalicije plus koalicija Domovina pristali su da pročitaju tajni materijal i da o njemu raspravljaju.

Radovan Višković iz SNSD-a kaže da je sve po zakonu i da se Agencija, najvjerovatnije zbog povjerljivosti informacija odlučila na takav potez. Opozicija neće ni da čuje.

” Ja ću insistirati da se ova oznaka tajnosti skine i da u suštini narodni poslanici se upoznaju u tome ali i da javnost bude upoznata s time”, kaže Milanko Mihajlica, poslanik Srpske radikalne stranke RS u Narodnoj skupštini RS.

Ovo nije prvi put da u Narodnu skupštinu dolaze tajni dokumenti. Prije šest godina dio materijala o izgradnji zgrade vlade sa oznakom tajnosti je dostavljen u Skupštinu. A još 2006. posebna sjednica o privatizaciji Rafinerije nafte Brod, rafinerije ulja Modriča i preduzeća Petrol Banjaluka bila je zatvorena za javnost. Rasprava o Bobar i Balkan investment baci očekuje se početkom naredne sedmice na nastavku šeste redovne sjednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )