FOTO: null

JADOVNO - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević rekao je da je više od 40.000 nevinih Srba i Jevreja ubijeno u jamama Jadovna za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ zbog svog imena, identiteta i vjere.

Dragičević, koji je danas na Velebitu prisustvovao parastosu za više od 40.000 Srba i Jevreja ubijenih u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, istakao je u svom obraćanju da je na tom mjestu zauvijek utihnulo hiljade bezbrižnih dječijih glasova. 

"Ostala je bolna tišina koju svi danas ovdje čujemo i koja mora da zaboli svako ljudsko biće. Danas smo ovdje da ne zaboravimo, da podsjetimo i naučimo sve generacije poslije Jadovna da je jedna generacija djece, roditelja, baka i djedova stradala nevina zbog monstruozne ideologije bolesnih umova i da nikada ne zaboravimo šta se ovdje i kome dogodilo", istakao je Dragičević. 

On je rekao da su godinama umanjivane i prikrivane razmjere ustaškog terora nad nedužnim srpskim i jevrejskim stanovništvom i ostalim protivnicima tadašnje monstruozne ideologije. 

"Zato ni danas ne znamo tačan broj stradalnika i ne znamo sva njihova imenova. Bezdane jame i morske dubine su njihovi grobovi. Bilo ih je između 10.000 i 68.000, uglavnom Srba. Cilj je bio da se zatre njihov identitet. To nisu bili naoružani vojnici, oni nisu znali da je rat počeo. U tom strašnom genocidu nikome nije oprošteno što je čovjek, niti što je dijete", napomenuo je Dragičević. 

On je poručio da na Jadovnu govore duše mučenika koje pozivaju na sjećanje. 

"Sjećanje koje nas ne smije da razdvajati, nego nas mora približiti da zajedno spriječimo povampirene bolesne ideologije da ikada više budu gospodari života i smrti bilo gdje na zemlji, naš je dug prema stradalnicima koji su predugo čekali da istina iz ovih jama postane učiteljica novim generacijama", rekao je Dragičević. 

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos za više od 40.000 Srba i Jevreja koji su ubijeni u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme NDH, te osveštan Časni krst.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )