FOTO: InfoBijeljina

Doping kontrolama tokom prošle godine je bilo obuhvaćeno ukupno 205 sportista i sportistkinja iz Bosne i Hercegovine, s tim što su neki od njih testirani više puta.

“Ukupno je prikupljeno 390 uzoraka za doping kontrolu, od čega 289 uzoraka urina prema planu Agencije, a osim po tom planu, obavljene su doping kontrole za potrebe međunarodnih takmičenja po ugovoru, u okviru kojih je prikupljen 101 uzorak”, rekao je za portal InfoBijeljina Slavko Matić, direktor Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Kada su u pitanju doping kontrole (urin i krv), urađene domaćim sportistima po Planu ove agencije, njima su prošle godine obuhvaćeni brojni sportovi, kao što su fudbal, košarka, atletika, rukomet, džudo, odbojka, boks, karate, biciklizam, skijanje…

Pored toga, Agencija za antidoping kontrolu sprovela je još 101 doping kontrolu po zahtjevu naručioca na nekoliko međunarodnih takmičenja, koja su se održavala u Bosni i Hercegovini.

“U 2019. godini, analizom uzorka jednog boksera je utvrđeno kršenje antidoping pravila, a radilo se o kršenju člana 2.1. Svjetskog antidoping kodeksa: ‘Prisutnost zabranjene supstance ili njezinih metabolita ili markera u uzorku sportiste’, dok su neki postupci još uvijek u toku”, rekli su portalu InfoBijeljina iz ove agencije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )