FOTO: srpskainfo.com

Političke partije, pored redovnih prihoda koje ostvaruju iz budžeta, uveliko prikupljaju donacije kako bi obezbijedili novac za finansiranje predstojeće predizborne kampanje.

Naime, stranke koje su na vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH raspolažu značajnim mjesečnim prihodima, paa im čak nisu potrebne ni uplate od članarina, dok manjim partijama mnogo znači svaka dobijena marka.

U Ujedinjenoj Srpskoj navode da će za predstojeću kampanju dio novca ipak morati da obezbijede od donacija rukovodstva partije, ali da će ona biti finansirana prije svega iz vlastitih prihoda.

– Još uvijek nismo napravili finansijski plan za predstojeću kampanju, ali ćemo sigurno, kao i za lokalne izbore, izaći pred građane i javno objelodaniti iz kojih izvora smo prikupili novac za finansiranje kampanje – navodi Neven Stanić, sekretar Ujedinjene Srpske.

On kaže da prihodi koje ostvaruju kao parlamentarna stranka iz budžeta RS i lokalnih zajednica, na osnovu broja odbornika, nisu ni približno dovoljna za kampanju, pa se na njih previše i ne oslanjaju.

Podsjećamo da je ova partija za kampanju prije dvije godine iskeširala oko 100.000 KM.

Potpredsjednik NDP Krsto Jandrić ističe za Srpskainfo da u ovoj partiji računaju na oko 50.000 KM donacija.

– Planiramo da u ovogodišnjoj kampanji potrošimo od 150.000 do 200.000 KM. Novac koji nam je potreban za finansiranje kampanje obezbijedićemo primanjima iz budžeta, jer smo parlamentarna partija, ali smo i oko 100.000 KM uštedjeli. Računamo da ćemo i dobiti oko 50.000 KM donacija, tako da ćemo se uklopiti u plan koji smo predvidjeli za ovogodišnju kampanju – navodi Jandrić.

Ističe da iz budžeta RS kasne uplate za rad parlamentarnih stranaka, te da se nadaju da će biti isplaćene do septembra kako ne bi imali nepredviđenih problema u kampanji.

Predsjednik SRS RS “dr Vojislav Šešelj” Dragan Đurđević navodi da ova partija na predstojećim izborima izlazi u koaliciji sa SDS, gdje će njihovi članovi biti na listi te partije za Narodnu skupštinu RS.

– Za predstojeću kampanju planiramo da potrošimo oko 100.000 KM. Novac ćemo uglavnom obezbijediti od donacija naših članova stranke i simpatizera. Dio novca ćemo obezbijediti i od pozajmica uglavnom od članova, budući da se stranke više ne mogu zaduživati kod banaka – navodi Đurđević.

Izbori će koštati oko 19 miliona KM

Opšti izbori u Bi mogli bi da koštaju građane skoro 19 miliona KM, a opštine u RS za rad biračkih odbora potrošiće oko 3,5 miliona KM. Iz budžeta BiH obezbijeđeno je 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona.

Za štampanje glasačkih listića izdvojeno je 1,3 miliona KM, distribucija izbornog materijala i slanje materijala biračima koji glasaju putem pošte koštaće oko 600.000 KM, dok će oko 200.000 KM biti izdvojeno za slanje listića biračkim odborima po opštinama u BiH.

Ostali dio novca biće potrošen na rad glavnog centra za brojanje, zapošljavanje osoba po ugovoru o djelu i ostale troškove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )