FOTO: InfoBijeljina.com

Direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković dogovorio je danas nabavku aparata za brzo testiranje antigena na virus korona i određenu količinu seroloških testova koja će biti donacija njemačke kompanije "Domatek" ovoj majevičkoj zdravstvenoj ustanovi.

Nešković je, boraveći u Mildorfu, bavarskoj pokrajini, danas održao sastanak sa čelnim ljudima ove kompanije i prisustvovao prezentaciji aparata za brzo testiranje antigena na korona virus.

Šef laboratorije za mikrobiološka ispitivanja “Domateka” Štefani Bauer rekla je da se na ovom aparatu može testirati trideset uzoraka za jedan sat rada.

– Od pacijenta se uzima bris, koji se stavlja na analitički aparat i veoma brzo se može utvrditi da su simptomi bolesti već u krvi na antigenska tijela ili pacijent ima koronu-rekla je Bauerova.

Suvlasnik “Domateka” Miroslav Kojadinović, rodom iz Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo jer može da donira aparat koji je potreban u borbi sa korona virusom, koji će koristiti stanovnicima majevičkoj kraja i Republike Srpske.

Kojadinović je istakao da će Dom zdravlja Lopare, koristeći ovaj aparat, biti prvi u Republici Srpskoj i BiH koji će imati priliku da na ovaj način u širem i većem obimu sprečava dalje širenje korona virusa.

– Sa tim analitičkim aparatom postiće se brži rezultati u otkrivanju inficaranih pacijenata, a samim tim spriječiti dalje širenje Kovida-19, što je i najveći problem, ne samo u Republici Srpskoj nego i u širem regionu – rekao je Kojadinović.

Nešković je zahvalio kompaniji „Domatek“ na donaciji i podršci na brojnim zdravstvenim projektima koji su realizovani zajedno sa ovom uspješnom kompanijom na radost stanovnika opštine Lopare.

-Izuzetno je značajna ova donacija zbog potrebe za masovnim testiranjem naših građana zbog vakcinacije protiv korona virusa koja je od strane nadležnih institucija najavljena u skorije vrijeme -rekao je Nešković.

On je dodao da je, brzo testiranje na antigene Kovida-19,  raritet u primarnom nivou zdravstvene zaštite javnog sektora u Srpskoj.

– Ponosan sam na činjenicu da će naša ustanova pružati ovako značajne usluge građanima zahvaljujući podršci prijatelja Lopara i Republike Srpske-zaključio je Nešković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )