FOTO: InfoBijeljina

Mještani ugroženih područja upozoravaju da je kanalska mreža zapuštena, i da lako dolazi do plavljenja domaćinstava i oranica.

Zbog obilnih padavina mještani Semberije i Podrinja su u strahu. Tokom jučerašnjeg dana, na području Zvornika rijeka Sapna izlila se iz korita i poplavila više od 10 domaćinstava u naseljima Donji Grbavci i Cer.

Voda se izlila i na dijelu regionalnog puta Zvornik-Sapna i saobraćaj se trenutno otežano odvija. U Karakaju se izlila Hoča i poplavila 20 kuća.

Mještani ugroženih područja upozoravaju da je kanalska mreža zapuštena, i da lako dolazi do plavljenja domaćinstava i oranica.

Nadležni kažu da zasada nema razloga za strah. Ohrabruje da su vodostaji Save i Drine zasada niski, i stručnjaci predviđaju da do velikih izlivanja vode iz njihovih korita neće doći.

Građani Bijeljine strahuju od svake kiše. Posledice katastrofalnih poplava iz 2010. i 2014. još nisu zaboravili. Iako je mnogo toga urađeno na izgradnji nasipa i drugih vodoprivrednih objekata, kanalska mreža je, kažu, u lošem stanju.

Iako su pritoke rijeka Save i Drine, lokalni vodostaji Gnjica, Janja i Lukavac u porastu, na području Semberije, zasada, nema veće opasnosti od poplava, tvrde nadležni.

- Za očekivati je da može da dođe do izlivanja i zato apelujemo na stanovništvo da bude u pripravnosti i uklone sve ono što može da bude zaplavljeno upravo uz riječne vodotokove manjih bujičastih rijeka - rečeno je u Odsjeku za Civilnu zaštitu Bijeljine.

BRČKO DISTRIKT

Kiša koja neprestano pada dovela je do izlivanja rijeka Brke, Tinje i Zovičice, koje su poplavile priobalna područja na području Brčko distrikta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )