FOTO: PLIVAzdravlje.hr

Pored punih čekaonica pacijenata i punih ruku posla, doktori porodične medicine su pod pritiskom i koliko će recepata za lijekove propisati, da ne bi prekoračili limit, pa bili kažnjeni.

Zato ne čudi što su prekoračenja u izdavanju lijekova na recept domovi zdravlja u Srpskoj značajno smanjili u prethodnom periodu, ali ne kriju da su doktori u prilično nezavidnom položaju jer, s jedne strane, moraju da vode računa o pravima pacijenata, a s druge o troškovima.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS nismo uspjeli da dobijemo odgovor na pitanje kakva je u ovom pogledu situacija unazad par godina.

Ranije su saopštili da, u slučaju da se predviđeni iznos za lijekove prekorači, rizik prekoračenja snose domovi zdravlja i bolnice, naglasivši da dom zdravlja snosi rizik prekoračenja u iznosu od 70 odsto.
U Domu zdravlja Banja Luka kažu da u ovoj godini sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS imaju ugovorena sredstva za lijekove u iznosu od 7,34 miliona KM, dok su ta sredstva za 2018. iznosila 7,46 miliona KM.

– U odnosu na ugovorena sredstva i sredstva utrošena na lijekove, a zaključno sa 30. septembrom ove godine, iznos prekoračenja ugovorenih sredstava u ovoj godini je 377.660 KM, dok je u periodu od 01. januara do 30. septembra 2018. taj iznos bio 319.019 KM.

Naši doktori porodične medicine racionalno propisuju lijekove na recept, u skladu sa principima i načelima medicinske struke.

Troškove prekoračenja ugovorenih sredstava za lijekove snose zdravstvene ustanove – rekli su u ovoj zdravtsvenoj ustanovi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )