FOTO: InfoBijeljina

Sindikalci u Srpskoj se bore da najnižu platu sa 450 povećaju na 550 maraka, a političari, pogotovo oni u vlasti, odmahuju glavom i ne brinu se mnogo za minimalnu platu

Dok se sindikalci u Srpskoj bore da najnižu platu sa 450 povećaju na 550 maraka, političari, pogotovo oni u vlasti, odmahuju glavom i ne brinu se mnogo za minimalnu platu! Biti političar u Srpskoj, pogotovo dio vlasti, znači imati platu od nekoliko hiljada maraka, službeno vozilo, telefon, smještaj i budžetska sredstva nadohvat ruke.

Plate od 2.000, 3.000 pa do, ako ste poslanik u Parlamentu BiH, i oko 6.000 KM, pusti su san radnika u Srpskoj, a pogotovo njih oko 160.000 u realnom sektoru, koji rade za prosječno zarade oko 620 maraka!

Direktori javnih preduzeća u Srpskoj imaju plate oko 3.000 KM. Poslaničke se kreću od 1.800 do 2.500 maraka. Ministri „prebacuju“ 3.000. Savjetnici i zaposleni u Vladi imaju oko 1.500, pa naviše. Po primanjima ne zaostaju ni političari na lokalu u opštinama i gradovima. Tako pojedini predsednici skupština u Srpskoj i potpredsednici imaju plate veće i od 4.000 maraka. Kada se sve uporedi sa platom od 600 maraka radnika, vidi se ogromna razlika i da političari stavljaju u džep samo za mjesec dana i po pet i više prosječnih plata u realnom sektoru.

 Limuzine političara u RS

Definitivno, kako kažu naši sagovornici, biti radnik u Srpskoj danas je veoma teško. Plate su male, bez tendencije rasta. S druge strane, biti političar u Srpskoj je najbolje zanimanje koje možete imati i ravno je dobitku na lotu, i to sedmice, a pogotovo ako ste i član neke od stranaka koje su na vlasti, onda primanja mogu samo da rastu.

Radnici sve teže žive

Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS, kaže za "Novosti" da, nažalost, upravo radnici koji žive na minimalcu biraju političare i daju im fotelje, a da sa druge strane ti isti političari odmah, i na svim nivoima vlasti, zaborave radnike kada sjednu u udobne i odlično plaćene fotelje.

- Danas radnik u Srpskoj radi više poslova da zaradi prosječnu platu. Zbog sve teže situacije i imamo egzodus radne snage iz Srpske. Ali, to očigledno ne brine političare, mada bi trebalo, jer za koju godinu nećemo imati radnu snagu i one koje plaćaju poreze - kaže Mišićeva.

Ivan Šijaković, sociolog, kaže za "Novosti" da su nekada radnici imali resurse i bili vlasnici svojih radnih mjesta, ali se to promijenilo od devedesetih godina.

- Političari su napravili sistem za sebe i oni odlično žive. Oni danas u rukama drže budžete i rade šta hoće. Radnicima daju mrvice i to samo kad im trebaju glasovi. Dok se oni voze u skupim automobilima, radnici ne mogu ni da zarade za odmor - kaže Šijaković.

On dalje kaže da je i ovo jasna poruka građanima da je politika najbolji posao, a da je sve ostalo uzaludno.

Prazan novčanik

Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštioni RS i privrednik, kaže za "Novosti" da je u Srpkoj najgore biti radnik u proizvodnji.

- Nažalost, zbog očuvanja svojih fotelja, oni koji čine vlast ne biraju sredstva, pa se tako stotine miliona daju za zapošljavanje u javnu upravu, dok je proizvodni sektor zaboravljen - ističe Stanić.

Stanić dalje kaže i da opozicija često traži konkretne poteze od vlasti, pogotovo oko fiskalnih i parafiskalnih nameta.

BROJ ZAPOSLENIH

Broj zaposlenih u Republici Srpskoj iznosi oko 291.000, a prosječna plata za juli mjesec bila je 901 marku. S druge strane, u Srpskoj je i oko 12.000 radnika koji su prijavljeni na minimalac od 440 maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )