FOTO: InfoBijeljina

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vlast u Podgorici plasira zabludu da su Crnogorci poseban narod i da to pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta, te pokušava da pritiskom, satanizacijom i asimilizacijom srpski narod naprasno pretvori u Crnogorce.

"To što je crnogorska vlast uradila nastavak je njihove arogancije i lošeg odnosa prema Srbima duži period stvaranja te neke njihove nezavisnosti. Zabluda koju vlast plasira jeste da su Crnogorci poseban narod, jer mi smo bratski, jedan narod", rekao je Dodik za frankfurtske "Vesti".

Prema njegovim riječima, tu zabludu Podgorica pokušava da nametne stvaranjem nekog dodatnog identiteta jer resurs i povećanje svog kapaciteta ne može da traži kod Albanaca koji nikada neće biti Crnogorci, ili muslimana, a pogotovo kod Hrvata.

Dodik je naveo da vlast u Podgorici zato pokušava pritiskom, satanizacijom, asimilacijom i na razne načine da srpski narod pretvori naprasno u Crnogorce.

"To podrazumijeva neku novu vjeru koja treba da se ispoljava kroz neku njihovu priču. Podržavam srpski narod u Crnoj Gori, podržavam Srpsku pravoslavnu crkvu i ono što je rekao predsjednik /Srbije Aleksandar/ Vučić tim povodom u svom obraćanju o potrebi da se okupimo, podržimo i pomognemo Srbima daleko više nego što je to do sada bilo", naveo je Dodik.

On je ocijenio da Kosovo i Metohija nije izgubljeno, te da je to pitanje od prvorazrednog državnog interesa za Srbiju i srpski narod bilo izgubljeno prije sedam do osam godina, a sada je vraćeno.

"Beograd je na snažnoj pregovaračkoj poziciji i ništa se tamo ne može riješiti bez saglasnosti Srbije, pa Kosovo ne može u međunarodne organizacije, niti može postati član UN", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očito da je Srbija pokazala svoj odnos prema tom pitanju, bez obzira koliko bilo bolno, a jeste, da to treba da bude političko i demografsko pitanje.

"Albanci odbijaju bilo kakve razgovore i sa pokroviteljima sa Zapada i smatraju da dogovori koji se potpišu, poput Briselskog sporazuma, treba da se realizuju onako kako njima odgovara, dok ostalo, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština, ignorišu. Ne može tako", naglasio je Dodik.

On je dodao da je dijalog o Kosovu neophodnost, te da ga raduje što je Srbija u daleko moćnijem položaju nego ranije kada je bila samo faktor kojem su ispostavljani računi.

"Danas ima konzistentnu politiku u pogledu rješavanja tog pitanja i svakako dajem potpunu podršku naporima Beograda i predsjednika Aleksandra Vučića u tom pogledu", rekao je Dodik.

Povodom Dana Republike Srpske, Dodik je poručio da je Srpska od životne važnosti i da se zato ovaj praznik obilježava kao jedan od najvažnijih datuma srpske narodne istorije.

"Srbi su tada naučili i realizovali da bez srpske nacionalne države na ovim prostorima nema ni slobode", rekao je Dodik.

On je istakao da je Srbima potrebna nacionalna država, te da se to najbolje vidi na prostorima izvan Srbije i Republike Srpske, gdje za Srbe gotovo da nema nikakvih sloboda, bilo u Federaciji BiH, Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

"U Sloveniji nam, čak, ne dozvoljavaju status nacionalne manjine, dok nam u Sjevernoj Makedoniji otimaju crkvu i progone ono malo Srba. I, naravno, u okviru ukupnog problema oko Kosova, srpsko nacionalno pitanje je i državno pitanje", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve su to problemi koji govore da je odluka 9. januara 1992. bila potpuno opravdana, da je bila mirotvorna.

"Htjeli smo da politički riješimo status našeg naroda. Nismo htjeli sukobe tada i nije ih bilo u BiH. Sve to, od teške faze rata koja je uslijedila nekoliko mjeseci nakon formiranja Srpske i sankcija, pa do progona našeg naroda, uskraćivanja ekonomskih, političkih socijalnih i drugih prava, kojima smo masovno bili izloženi, nije umanjilo značaj i mit o stvaranju Srpske", rekao je Dodik.

Na podsjećanje da je nedavno rekao da želi da poveže Srbiju i Republiku Srpsku, Dodik je naveo da treba biti realan.

"Kad bi moja emocija bila u pitanju, ja bih odmah rekao da to treba da bude jedan državni prostor i tu nema dileme, ni potrebe da krijem što mislim. Ali, ima ih mnogo koji su u sve ovo upleteni. Prije svega, sa Zapada, i BiH nikada ne bi opstala kao država da nije takvih intervencija", rekao je Dodik.

On je dodao da se stvari mijenjaju i da zato Srbi zbog dešavanja, poput ovog u Crnoj Gori sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, moraju da se okupe oko svojih prava i da budu jedinstveni u osjećaju te istorijske odgovornosti.

Objašnjavajući kako vidi to jedinstvo, Dodik je rekao da se mogu objediniti školski programi, standardi, čak i neke javne službe i sistemi kao što je zdravstvo, možda čak i nešto što je u okviru elektroprivreda ili posebnih privrednih grana, a što bi bilo interesantno i Srbiji i Srpskoj.

"Ako mi to ne uspijemo, generacijama koje dolaze će ostati amanet da Republiku Srpsku stvore kao posebnu i nezavisnu državu i to ne mora nikoga da čudi. Sav narod ovde misli na taj način", naveo je on.

Dodik je ocijenio da su Srbi "zgurani" u BiH ne svojom voljom, već silom međunarodne zajednice, ali da ta sila, naravno, ima svoju snagu u određenom vremenu, ali ne mora uvijek da to bude ta vrsta priče.

"Sve što budemo radili, radićemo na miran način, nikada nećemo izazvati destabilizaciju i neku vrstu rata. Međutim, Srpska i srpski narod imaju pravo, kao i sve druge nacije kroz istoriju, na svoj državni odraz i to bi značilo veoma tijesne veze sa Srbijom", naglasio je Dodik.

Govoreći o značajnu odnosa sa Rusijom, on je podsjetio da je Moskva spriječila da se u UN izglasa britanska rezolucija, prema kojoj bi Srbi bili označeni kao "genocidan narod".

"Danas se vidi da je London imao podatke o Srebrenici, ali su, ipak, predložili da Savjet bezbjednosti UN izglasa rezoluciju o osudi srpskog naroda kao genocidnog u 20. vijeku, što bi, da Rusija nije spriječila, značilo da nisu ni Nijemci, ni oni, koji su pobili pola svijeta, genocidni, već bi jedino Srbi bili genocidni", dodao je on.

Dodik je istakao da su zato Srbi zahvalni Rusiji i nikad neće zaboraviti tu podršku i sprečavanje da se genocidnim proglasi srpski narod koji je izgubio 28 odsto stanovništva u Prvom svjetskom ratu i još mnogo ljudi u, takođe, za Srbe stradalničkom Drugom svjetskom ratu.

"To što su htjeli je nevjerovatno, ali volja našeg naroda za slobodom, jedinstvom i zajedničkim delovanjem jača je od neistina koje bi da nam podmetnu", rekao je Dodik.

Govoreći o Velikoj Britaniji, Dodik je naveo da je to "stari neprijatelj", te podsjetio da su Britanci još prilikom raspada Otomanske imperije kao jedini cilj na Balkanu definisali sprečavanje homogenizacije srpskog naroda i mogućnosti da Srbi postanu snažna nacionalna i državna zajednica.

"To traje sve vrijeme i nije ništa novo. Mi uvažavamo druge zemlje onoliko koliko one uvažavaju nas. Mnogi su nas satanizovali, a, evo, sada vidimo objavljene podatke britanskog Ministarstva odbrane koji govore da je laž sve što se pričalo o Srebrenici i da ništa od optužbi nije zasnovano na činjenicama", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to govori i da je Zapad manipulisao istinom i stvarao lažni stereotip koji je trebalo da satanizuje Srbe i da vodi ka nestanku Republike Srpske, a podržavali su ih Amerikanci.

"Ne možemo da zaboravimo, jer činjena nam je nepravda", istakao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )