FOTO: InfoBijeljina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da današnja posebna sjednica predstavlja afirmaciju interesa i prava Srpske, pogotovo kada dođe do preglasavanja, te istakao da će uvijek koristiti pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa ako bude ugrožen.


"Narodna skupština je mjesto naše zaštite, a ne institucije BiH. Prvi put koristim pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa i uvijek ću ga koristiti ako bude ugrožen", poručio je Dodik u uvodnom obraćanju sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog odluke o potvrđivanju njegove izjave po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske. 

On je svoje današnje obraćanje počeo citiranjem člana Ustava BiH prema kojem član Predsjedništva koji nije saglasan sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana od njenog usvajanja. 

"Takva odluka se odmah upućuje Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije. Ako je ta izjava potvrđena dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju, osporena odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu", naveo je Dodik. 

On je podsjetio da je ovu ustavnu odredbu već koristio srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kada je ranije preglasavan. 

Dodik je poručio da se, primjenjujući ovu ustavnu odredbu, iskazuje i potvrđuje volja za poštovanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i zalaganje za BiH kao zajednicu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, onako kako i piše u Ustavu BiH, a ne u odlukama OHR-a i Ustavnog suda BiH kao instrumenata kršenja i prekrajanja Dejtonskog sporazuma. 

"BiH je nastala na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz nekoliko ključnih odredaba Ustava BiH koje podrazumijevaju dogovor entiteta i predstavnika konstitutivnih naroda", rekao je Dodik. 

On je pojasnio da su u Ustav BiH ugrađeni mehanizmi zaštite prava entiteta i naroda, poput entitetskog glasanja u Predstavničkom domu, sastava Vijeća naroda po pet predstavnika konstitutivnih naroda i glasanja po nacionalnim klubovima, srazmjerne zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda i sa teritorije entiteta u Savjetu ministara na nivou BiH. 

"Jedan od tih mehanizama je i suprotstavljanje članova Predsjedništva BiH odlukama donesenim preglasavanjem od druga dva člana, kao štetnim po vitalni interes entiteta. To se razlikuje u odnosu na mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba, Bošnjaka i Hrvata u Parlamentanoj skupštini. Ovi pojmovi se često brkaju, pa se sve podvodi pod zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što nije tačno", naveo je Dodik. 

On je rekao da je predmet današnje rasprave zaštita vitalnog interesa entiteta - Republike Srpske, a ne zaštita vitalnog nacionalnog interesa. 

"BiH je uspostavljena mirovnim sporazumom i njegovim aneksima, a može postojati i opstati na osnovu dogovora. Sve što je nametnuto, doneseno preglasavanjem, uz podvale i prevare visokih predstvanika, nije trajno. Trebalo bi da svi to imaju u vidu - i predstavnici naroda i predstavnici međunarodne zajednice", napomenuo je Dodik. 

On je podsjetio da prema Ustavu BiH Predsjedništvo BiH ima nadležnost za vođenje spoljne politike, ali u slučaju kada jednog člana Predsjedništva preglasaju druga dva, posljednju riječ imaju entiteti i njihove skupštine. 

"Zato je BiH zajednica entiteta, a ne unitarna država", naglasio je Dodik. 

On je konstatovao da Narodna skupština Republike Srpske nesporno ima propisanu i definisanu ustavnu nadležnost i specifičnu ulogu u donošenju odluka, odnosno utvrđivanju zvaničnih stavova BiH. 

"To znači da se niti jedna odluka koja je donesena preglasavanjem i o kojoj je pokrenut postupak zaštite vitalnog interesa entiteta ne može smatrati usvojenom i konačnom sve dok se ne završi procedura propisana Ustavom BiH, a koja podrazumijeva izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske o izjavi člana Predsjedništva iz Republike Srpske", dodao je Dodik. 

On je pojasnio da budući da se kao srpski član Predsjedništva nije mogao složiti sa zaključkom koji su preglasavanjem usvojila druga dva člana, odlučio da Narodnoj skupštini Srpske uputi izjavu da donošenje zaključka Predsjedništva BiH kojim je osporena izgradnja mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj glasovima Šefika DŽaferovića i Željka Komšića, na dan kada je potpisan sporazum o gradnji mosta na Savi kod Gradiške, ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo usmjerena na Hrvatsku, već se indirektno želi ugroziti pomenuti projekat koji je od vitalnog interesa za Srpsku. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )