FOTO: InfoBijeljina.com

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na proslavi Dana grada u Bijeljini da je sloboda ključna riječ za srpski narod koji je za nju kroz prošli vijek dao gotovo polovinu svoje populacije, ali nikada nije pristao da ima one koji će ga tlačiti, izrabljivati, mučiti i ubijati.

Dodik je rekao novinarima da se ta sloboda gradila i gradi i na principima antifašizma, ali i da su se iza fašizma krili oni koji su sa Srbima zajedno živjeli, a počinili su nad njima strašne zločine, kao što je to bila Nezavisna Država Hrvatska sa planom da Srbe pobije, prekrsti i raseli.

"Počast stradalim, ne smijemo izgubiti sjećanje na njih", poručio je Dodik i ocijenio da je odbrambeno-otadžbinski rat razbio zablude Srba na ovim prostorima da slobodu koju su donosili drugim narodima, stradajući masovno u Prvom i Drugom svjetskom ratu, dijele sa drugima, koji su to smatrali novim porobljavanjem i krajem prošlog vijeka izbio je građanski rat sa stradanjem na svim stranama.

Dodik je istakao da je Bijeljina strateški važan dio Republike Srpske, grad koji se vidljivo razvija i koji očekuju značajni projekti čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života na ovim prostorima, poput izgradnje auto-puta, drinskog nasipa i drugih potrebnih komunalnih objekata.

"Konekcija koju smo obezbijedili između institucija Republike Srpske i grada Bijeljine je najbolji dokaz kako to funkcioniše na dobrobit građana", naveo je Dodik.

Dodik je poručio da srpski narod slobodu koju ima ne smije izgubiti.

"Moramo se okupiti oko riječi sloboda, a sinonim za tu slobodu danas je Republika Srpska", naglasio je Dodik.

Na svečanoj sjednici Skupštine grada u Centru za kulturu "Semberija" Dodiku je uručeno najviše priznanje Bijeljine - Povelja grada, za izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i zalaganje za izgradnju vitalnih infrastrukturnih projekata u Bijeljini.

Nakon uručenja priznanja, Dodik je rekao da Republika nikada nije oklijevala da ovdje gradi obilaznice, bolnice i da se gradi i dalje, ocjenjujući da je za Republiku Srpsku i njeno funkcionisanje Bijeljina jedan od najvažnijih oslonaca.

Uz čestitke građanima Bijeljine, Dodik je rekao da Republiku Srpsku i Srbiju treba čuvati, jačati i slaviti, jer je to garant slobode i identiteta srpskog naroda.

"Ovo je dan u kome se okuplja, u kome se sagledavaju rezultati i planira za budućnost, dan kada dolaze prijatelji i kada se okupljamo u slavljeničkoj atmosferi da se zavjetujemo da ćemo nastaviti da gradimo naše društvo po najboljim principima slobode", rekao je Dodik novinarima.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je novinarima da je srpski narod dao nemjerljiv doprinos slomu fašizma i odbrani slobode kroz istoriju, a da se borba danas odvija na obezbjeđivanju boljeg života za građane, za bolje obrazovanje, zapošljavanje i veći standard.

On je rekao da je Bijeljina okupila sve političke snage i nivoe vlasti da napravi grad budućnosti i bude lider u ekonomskom i društvenom razvoju.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević rekao je na svečanosti da je Dodik prijatelj i saveznik Bijeljine na njenom putu ubrzanog razvoja.

"Živimo na vrijednostima slobode i dostojanstva i samo zajednički, okupljeni oko bazičnog interesa, a to su razvijena Bijeljina u jakoj i slobodnoj Republici Srpskoj, možemo napraviti bolji život u budućnosti", poručio je Đurđević.

Bijeljina je danas proslavila Dan grada i 77 godina od prvog oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu nizom manifestacija u čast herojima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, kao i dodjelom priznanja zaslužnima za razvoj lokalne zajednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )