FOTO: null

Ruska podrška referendumu u Republici Srpskoj, znači mnogo ali je i logična jer je Rusija od početka imala uvid u ono što se dešava sa nametnutim odlukama visokih predstavnika, kontinuirano je odbacivala takvu praksu i nikada nije podržala pravno nasilje

Rusija je, kaže, jedina ostala dosljedna u primjeni i poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma čijem potpisvanju je svjedočila. Predsjednik Dodik izrazio je zahvalnost Rusiji na podršci i podsjetio da je referendum neminovan ako ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske.

Podrška zvanične Moskve koja je otvoreno stala na stranu Srpske veoma je značajna i dolazi u pravom trenutku, jer je Republika Srpska neopravdano izložena napadima međunarodne zajednice zbog demokratske oduke o referendumu, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik u izjavi za Radio televiziju Republike Srpske te je ponovio: "Ne uzimamo oružje, već koristimo demokratsko pravo".

Jasna je politika Rusije, koja, kaže Dodik, u kontinuitetu štiti međunarodno pravo, a ne bavi se spekulacijama.

Saglasni su i analitičari: Ovakav stav Moskve je očekivan i dolazi u ključnom trenutku kada se sa raznih strana, prije svega sa Zapada, vrši pritisak na Republiku Srpsku da odustane od referenduma. 

"Stav Moskve se mora poštovati! Ohrabruju nas ovakvi stavovi Rusije, koja je uvijek otvoreno branila poziciju Srpske i, istovremeno, vodila objektivnu i principijelnu politiku prema BiH", ističe predsjednik Srpske i dodaje:

"Znači mnogo jer govori o tome da su oni koji su garantovali Dejtonski sporazum, bili svjedoci, apsolutno i najbolje znaju na koji način je napravljen Dejtonski sporazum. Padaju svi oni koji tvrde da se krši Dejton, jer Rusija je svo vrijeme jedino principijelno ostala dosljedna poštovanju Dejtona."

A volja naroda i jeste očuvanje Dejtona, dejtonske pozicije Srpske u BiH i poštovanje Ustava, ističe Dodik. Dodaje, one koji o tome spekulišu najbolje demantuje ruska podrška. Cilj referenduma je da se odbije nasilje visokog predstavnika, a da se razgovara o ključnim problemima unutar Bosne i Hercegovine.

"Na danu referenduma se sve dešava, narod će reći da odbacuje tako nešto i naravno političari na bazi toga treba da sjednu i da se naprave određeni dogvori koji predstavljaju realizaciju onoga što je referendumski osnov, a to su četiri cilja koja treba da se postignu referendumom i okvir koji treba da se dogovara", istakao je Dodik.

Stav Rusije prema referendumu u Srpskoj odgovor je na intenzivirane pokušaje Zapada da revidira Dejtonski sporazum i njihovog nastojanja da unište dejtonsku BiH, smatra Nikita Bondarev iz Ruskog instituta za strateška istraživanja. Rusija se, kaže, uporno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma koji nije idealan, ali makar obezbjeđuje krhki mir ili barem status kvo.

"Situacija u BiH je ponovo napeta, dokaz tome je isplanirani napad na srpskog premijera tokom komemoracije u Srebrenici. Zapadu ne odgovara dejtonska BiH i zato radi na eskalaciji konflikta između Srba i muslimana. Zato Dodik djeluje proaktivno, ne čekajući nerede i žmajdanež u Srpskoj. Pošto Zapad preduzima sve da uništi dejtonsku BiH, Moskva bi trebalo da se odluči koga ona podržava u novonastalim okolnostima. Jasno je da će Moskva podržati Banjaluku, a ne Sarajevo", kaže Bondarev.

To je jasno svima koji prate dugogodišnje intenzivne odnose Banjaluke i Moskve, smatraju analitičari. Samo one koji to ne prate mogla je, kažu, da iznenadi podrška Rusije.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da ruska podrška referendumu nije ništa drugo nego prepoznavanje kvaliteta tog poteza kao jedne snažne mjere koja bi trebalo da bude barijera za dalji pritisak na Republiku Srpsku.

Predsjednik Centra za strateške alternative, Aleksandar Mitić, dodaje da je ruska podrška vrlo važna. "Ona je principijelna i Rusija je pokazala i vetom u Savjetu bezbjednosti UN koliko joj je stalo do Republike Srpske i prije svega do stabilnosti u regionu", kaže Mitić.

Za analitičare Zapad je i ovaj put, kako kažu, pokazao svoje licemjerno lice - kritikuje pravosudni sistem u BiH, a istovremeno ne omogućava da se taj isti sistem reformiše na adekvatan način.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )