FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su prošlogodišnje poplave bile veliki izazov, ali da se na toj velikoj nesreći pokazala sposobnost Republike Srpske da se suoči sa takvim problemom i da pokaže svoju potpunu solidarnost.

Povodom godišnjice od poplava koje su zadesile Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je danas ponosan onim što su vlasti Srpske učinile u tom teškom i veoma izazovnom periodu. 

"Uspjeli smo da popravimo gotovo svu infrastrukturu, obnovili smo škole, domove zdravlja, vrtiće... i zajedno sa našim građanima uspjeli da vratimo život na područja koja su zahvaćena poplavama", istakao je predsjednik Srpske, naglasivši da su ljudski gubici u tom periodu bili najveći i da oni nikada ne mogu da se nadoknade. 

On je za Radio Republike Srpske rekao da će teško biti nadoknađen i privredni gubitak iz tog vremena, jer su poplave napravile ogromne privredne štete. 

"Ali, uprkos svemu, uspjeli smo sanirati dosta toga i stati na noge da možemo da idemo dalje. Globalno gledano, skinute su priče o poplavama iz medijskih izvještavanja, ali i neopravdano brzo je zaboravljena ta pošast i ogromna šteta. Više se o tome ne priča, jer su problemi u značajnoj mjeri riješeni, a da nisu bilo bi i danas galame i priče", naglasio je Dodik. 

On je izrazio zahvalnost svim ljudima koji su pomogli, posebno u prvim danima, koji su dostavljali humanitarnu pomoć, a kasnije i finansijske donacije. 

Dodik je podsjetio da su prvi odgovor na saniranje posljedica poplava bili vaučeri, koje su mnogi odmah počeli da spore. 

"U to vrijeme bilo je i nekih loših namjera, prije svega, na opštinskim nivoima gdje nisu usaglašene evidencije. Ali, sav taj proces je prošao dobro i ljudi su dobili novac da bi mogli da oprave kuće i stanove da se smjeste do zime", naveo je Dodik i najavio da će narednih dana obići neka od područja koja su bila zahvaćena majskim poplavama.


Velike geostrateške igre sa energentima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je moguće da do Srpska dođe direktan tok gasa iz Rusije, kako god se gasovod zvao.

Dodik je rekao da EU ruši "Južni tok" jer je izgradila "Sjeverni tok" na istoj bazi, na gotovo istim izvorima gdje je trebalo da ide ruski gasovod, te da je na istim principima taj gas već distribuiran u NJemačkoj. 

"Pošto se duže vrijeme govori o tome šta će biti sa EU, biće jak onaj koji ima energetski resurs ili tranzitni resurs. Ako nemate sigurne izvore tog resursa onda ste ugroženi, niste suvereni. Očigledno je to velika strategija o kojoj malo ko govori", ocijenio je Dodik za Radio Republike Srpske. 

On smatra da su u pitanju velike geostrateške igre i da je riječ o "pakovanju svijesti budućih par vijekova". 

"Pakovanje podrazumijeva kako ovladati energetskim resursima i kako, ako ne možete da ovladate izvorima, da ovladate tranzitnim tokovima. U suštini će vladati onaj koji bude imao izvore i koji bude imao tranzitne tokove", rekao je Dodik. 

On je naveo da su poznate činjenice da su resursi nafte u svijetu na izdisaju, da se govori o periodu od 30 do 40 godina, što znači da će, ukoliko se ne nađe neka nova neočekivana količina, svi pogoni koji se zasnivaju na tom energentu morati da se prebace na neki drugi, kao što je gas. 

"Poznato je da zemlje evroazijske zone - Rusija, Azerbejdžan, Iran i druge imaju najveće poznate količine gasa na svijetu i da oni žele od toga, naravno, da imaju koristi, a ne kao što je u nekim zemljama sada bogatim naftom, koje su ostale siromašne, a samo velike multinacionalne kompanije imale su korist", naveo je Dodik. 

On je podsjetio da je Srpska, razumijevajući te tendencije, gotovo na samom koncipiranom projektu "Južni tok", zamolila ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u taj projekat, što se i dogodilo. 

"I to će ostati za neko buduće vrijeme. Vjerujem da je moguće da dođemo do nečega što se zove direktan tok iz Rusije, kako se god on zvao", rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )