FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bijeljini da su Srpskoj potrebni strani investitori, ali da je neophodno pružiti što snažniju podršku domaćim investiorima.

"Republika Srpska kao država nema svoju emisionu banku, ne upravlja monetarnom politikom ni granicama i to znatno onemogućava mogućnosti naših ekonomskih mjera, ali zadivljen sam da i u ovako teškim uslovima imamo znatan broj privrednika koji održavaju proizvodnju, zapošljavaju ljude i to treba da se cijeni", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa aktivom privrednika iz Bijeljine koji je održan u Etno-selu "Stanišići". 

Predsjednik Srpske poručio je da oni koji zapošljavaju ljude moraju da budu cijenjeni u društvu, a ne da budu predmet stalnih ukazivanja na loše i osporavanja uspjeha. 

"Svaki uspješan privrednik koji zapošljava građane Republike Srpske je resurs, bogatstvo Srpske i ne smijemo pod plaštom potrebe za privlačenje stranih investicija zanemariti domaće ivestitore koji su socijalno odgovorni prema društvu i zajednici", istakao je Dodik. 

On je nakon razgovora sa stotinjak privrednika iz bijeljinske regije izdvojio primjer vlasnika drvne industrije koji zapošljava 250 radnika i izvozi 95 odsto proizvodnje, a mogao bi da zaposli još sto radnika uz male podsticaje, ukazujući da svi u društvu treba to i da omoguće. 

"Svi treba da se okupimo i da zajedno trasiramo put koji može doprinijeti povećanju proizvodnje i povjerenja", poručio je Dodik. 

Predsjednik Republike podsjetio je da je Srpska u prošloj godini imala ekonomski rast koji se održava i u ovoj godini. 

"Taj rast nije ogroman da napravi vidljivu i dramatičnu razliku na bolje, ali je veoma važan kao poruka da Republika Srpska nema negativne trendove u ekonomiji, nego se zadržavamo na pozitivnom rastu i vjerujem da će u ovoj godini taj rast biti oko 2,5 odsto", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija nije dobra ni u mnogim jakim ekonomijama u svijetu za koje se mislilo da su nedodirljive sa stanovišta efikasnosti i uspjeha, a danas se suočavaju sa potrebom značajnih intervencija države. 

"Razgovori poput današnjeg susreta sa aktivom privrednika iz Bijeljine pokušaj su da se u Republici Srpskoj naprave sistemska rješenja koja će pomoći realnom sektoru privrede", kaže Dodik. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )