FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Policija Republike Srpske efikasno reagovala spriječivši teroristički akt u Janji kod Bijeljine i da pri tome nije dobila nikakvu pomoć od obavještajno-bezbjednosnih službi BiH.

"Ovaj teroristički akt spriječen je zahvaljujući saradnji Policije Republike Srpske i stanovništva", rekao je Dodik novinarima u Trnu Kod Laktaša.

On je naveo da je javnosti poznato da je bio postavljen eksploziv u hotelu "Dalas" u Janji, ističući da mu je drago što je taj teroristički akt spriječen i što do eksplozije nije došlo.

Dodik je rekao da je u suštini neko "unutra" bio taj koji je omogućio dostupnost informacije, nakon čega je Policija Republike Srpske efikasno reagovala.

Policija Republike Srpske spriječila je 30. oktobra pripremljeni teroristički akt u bijeljinskom naselju Janja. Akciju su izveli pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina i Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Republike Srpske.

Pretresom hotela "Dalas" u Janji pronađeno je više od 100 litara benzina, veći broj plinskih boca, ekplozivnih i pirotehničkih sredstava koje su bile povezane s ciljem uništenja ovog objekta, koji je fizički povezan sa većim brojem stambenih objekata.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoje razgovori Republike Srpske i njenih institucija sa određenim globalnim finansijskim institucijama o njenoj dugoročnoj finansijskoj stabilizaciji.

"Računamo da ćemo jednim kreativnim dogovorom sa određenim finansijskim institucijama na globalnom nivou imati sposobnost da dugoročno obezbijedimo stabilnost Srpske", rekao je Dodik novinarima u Trnu kod Laktaša.

On je podsjetio da u vrijeme dok je Republika Srpska imala problem sa Haškim tribunalom nije dobila nijednog feninga od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, dok je pomoć ove međunarodne finansijske institucije sve vrijeme dobijala Federacija BiH po veoma jeftinim uslovima na dugoročnoj osnovi i tako gradila neku svoju ekonomsku i finansijsku stabilnost.

"Sada kada FBiH ne ispunjava obaveze, a Republika Srpska ispunjava onda za cijelu BiH nema pristupa sredstvima MMF-a. Iz tog razloga mi smo u poziciji da svoje mogućnosti vidimo i na nekim drugim tržištima", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije visoko zadužena, kao što to pojedini žele da prikažu "nekakvom galamom".

Prema njegovim riječima, Srpska servisira sve svoje obaveze na međunarodnom planu i redovno isplaćuje sve dospjele anuitete, a na unutrašnjem planu njen budžet funkcioniše na način da prioritet imaju isplate penzija, plata i ostalih materijalnih davanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Specijalna brigada policije Republike Srpske i policija Srpske u cjelini ubrajaju među najbolje bezbjednosne agencije u BiH i regionu.

Tokom predstavljanja ratnog puta Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske u Trnu kod Laktaša, Dodik je u obraćanju istakao da se u narednom periodu ova jedinica mora ojačati u ljudstvu da bi bila spremna da u svakom trenutku odgovori na eventualni bezbjednosni izazov u Srpskoj.

"Moramo sve učiniti da ojačamo poziciju policije Republike Srpske da bi mogla odgovoriti na globalne izazove terorizma i drugih prijetnji po Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je naveo da će u narednom periodu Specijalna brigada policije Republike Srpske biti premještena iz sadašnje baze u Trnu na prostor bivše kasarne u Zalužanima.

Dodik je rekao da nije tačno i da nije moguće da objekat bivše kasarne u Zalužanima bude upotrijebljen za eventualni smještaj ako bi došle izbjeglice iz Sirije.

"Neprihvatljivo je da neko od institucija BiH odlučuje da markira taj prostor a da ne pita Republiku Srpsku i mi to nećemo dozvoliti", istakao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska nikada neće i ne smije zaboraviti pripadnike Specijalne brigade policije i Vojske Republike Srpske koji su svoje živote dali za njeno stvaranje.

On je napomenuo da su tokom proteklog rata ljubav i istrajnost srpskih boraca za postojanje i opstanak Republike Srpske bili veći od svih napada.

U Trnu kod Laktaša danas su obilježene 23 godine od formiranja Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanost je počela predavanjem raporta komandanta Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragana Ribića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i smotrom ove jedinice.

Svečanosti prisustvuju i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, pripadnici MUP-a i mnogobrojni gosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )