FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka švajcarskih vlasti da ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić bude izručen BiH još jedno ponižavanje srpskih žrtava i dokaz da pravosuđe na nivou BiH ne treba nikome.

Dodik je potvrdio da će naredne sedmice kao ovlašćeni predlagač parlamentu Republike Srpske predložiti da se narod izjasni o Sudu i Tužilaštvu BiH, pogotovo jer se zna da su ove institucije nametnute mimo Ustava.

"To tužilaštvo brani zločince nad Srbima, a pokušava da procesuira svakog iz Republike Srpske samo za učešće u Vojsci Republike Srpske", rekao je Dodik večeras novinarima u Beogradu.

On je naglasio da pravosuđe na nivou BiH ne treba nikome i da je slučaj "Orić" još jedan dokaz, kao što je bilo i sa Ejupom Ganićem i Jovanom Divjakom, da je Tužilaštvo zloupotrijebilo proceduru u svom zahtjevu i omogućilo da Orić bude izručen BiH.

"Nakon toga slijedi njegovo oslobađanje", rekao je Dodik.

On je istakao da je Orić nesumnjivo zločinac protiv koga je pred Tužilaštvom u Bijeljini još 2008. godine u 600 slučajeva, dokumenata i izjava svjedoka predočeno da ima osnova za presudu o njegovom učešću u ratnom zločinu.

"Međutim, Tužilaštvo BiH je onemogućilo istragu i sve stoji od 2009. godine do danas. Ništa se nije pokrenulo, osim što stoji postupak, a Tužilaštvo to zloupotrebljava jer je to bila osnova da bude zatraženo njegovo izručenje", rekao je Dodik.

On je naglasio da sve u vezi sa Orićem govori o apsurdnosti BiH i njenoj besmislenosti, gdje Srbi ne mogu da dođu do pravde za žrtve iz svog naroda, već im se pritiskom pokušava nametnuti kolektivna odgovornost.

"Naser Orić je dio međunarodnog koncepta da su Srbi krivi za sve i svašta. On nije odgovarao ni za ono što je sam učinio, njemu je u Hagu samo skinuta komandna odgovornost, a Srbima je masovno suđeno samo za komandnu odgovornost", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je dokaz koliko je Sud u Hagu nepravedan i da je stvoren samo da bi bio politički sud.

Predsjednik Srpske je rekao da posebno u slučaju "Orić" treba preispitati ponašanje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama i da se stvari raščiste.

"Glas srpskih predstavnika nismo čuli ni kada je Bakir Izetbegović predlagao da se BiH razbije u šest dijelova. Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić poručivao je da BiH iz sve snage treba da se založi da se Orić vrati u BiH. Ako su mu predstavnici Srba dali saglasnost za to i ako su to prihvatili, moramo tražiti odgovornost", zaključio je Dodik.


"Dokaz cinizma Britanije"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici predstavlja dokaz "cinizma i pokvarenosti Britanije", ali da oni koji pokušavaju da na taj način nametnu krivicu Srbima neće moći ništa učiniti jer među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN nije dogovoreno da se to pitanje stavi na dnevni red.

Dodik je izjavio večeras da pitanje Srebrenice neće biti završeno "dok srpska strana ne kaže da to možda jeste bio genocid", ali je poručio da Srbi to negiraju.

"Zato su predložili rezoluciju, a onda nam kažu - moraju vaša djeca da uče o genocidu. Sve je to usmjereno s ciljem i dokaz je jednog cinizma i pokvarenosti Britanije", izjavio je Dodik novinarima u Beogradu.

Predsjednik Srpske je rekao da je Velika Britanija, koja je još od Otomanskog carstva na loš način prisutna u BiH, pokušala na ciničan način da progura rezoluciju, te dodao da mu je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je imao uvid u rezoluciju, prenio da Rusija uopšte nema namjeru da razgovora o usaglašavanju.

"Lavrov mi je prenio da je ona toliko loša i antisrpska da nema načina da se popravi", istakao je Dodik.

On je dodao da je, ukoliko se traži konsenzus svih članica Savjeta bezbjednosti UN, nemoguće onda staviti nešto na dnevni red za šta se zna da već sutra može da bude odbačeno.

"U svakom slučaju moj osjećaj, nakon razgovora u Rusiji i onog što sam čuo, jeste da uopšte nije dogovoreno među stalnim članicama da se to stavi na dnevni red. Dogovoreno je samo da se minutom ćutnje oda počast svim žrtvama", rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )