FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da obrazovanje postavlja u vrh prioriteta i da je poboljšanje kvaliteta u visokom obrazovanju imperativ ako se želi prosperitetna država.

Dodik je naglasio da sređivanje stanja u toj oblasti više ne može da čeka i da je Srpskoj neophodan obrazovan kadar ako želi da unapređuje državu.

"Privreda i fabrike jesu važne, ali često među saradnicima znam reći da fabrika možda neće napraviti školu, ali škola će sigurno napraviti fabrike", rekao je Dodik za časopis "Most" studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

On je istakao da je veliki izazov i za uspješnija društva da ubijede mlade ljude da ostanu u svojoj zemlji.

"Zašto bi naša pamet izgrađivala tuđe države, a ne našu. To je osnovno pitanje", rekao je Dodik, ističući da su studenti iz Srpske, po uspjehu, na samom vrhu najprestižnijih svjetskih univerziteta.

Dodik je rekao da će zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta sigurno biti završena u dogledno vrijeme, napominjući da je Republika Srpska u posljednjih 10 godina mnogo učinila kada je riječ o smještajnim kapacitetima u kojima studenti stiču znanja.

On je poručio da srpski jezik i ćirilicu treba njegovati i čuvati kao neke od najvažnijih obilježja srpskog naroda.

Govoreći o infrastrukturnim projektima u Srpskoj, Dodik je istakao da je dobra putna infrastruktura preduslov svih privrednih aktivnosti.

"Izgradnjom mreže autoputeva, što je naš plan, i izgradnjom brzih cesta tamo gdje ne postoji ekonomska isplativost za autoputeve, Republika Srpska će svakako biti izuzetno poželjno mjesto za investitore, kako domaće, tako i strane", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Termoelektrana Stanari je najkapitalniji objekat koji će biti izgrađeni u istoriji Republike Srpske, ali neće biti i jedini takav projekat.

"Mi imamo najveće potencijale upravo u elektroenergetskom sektoru i naš razvoj će se i ubuduće oslanjati na projektima iz te oblasti. Od HE Dabar, koju već gradimo vlastitim sredstvima, preko HE Mrsovo, TE Ugljevik i Gacko, i niz drugih projekata", naveo je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )