FOTO: Glas Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome "odlučujemo mi u Republici Srpskoj".

Na pitanje Srne da prokomentariše izjave Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da se ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov miješa u unutrašnje stvari BiH i "ne poštuje odluke njenih institucija" kada je riječ o tome da li BiH treba ući u NATO, srpski član Predsjedništva je rekao da odluke o članstvu u NATO nema i da nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti.

- Za to im nisu krivi Ivancov ni Ruska Federacija.  Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom - naglasio je Dodik.

On je istakao da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

- Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu ne bi žrtvovali svog ministra bezbjednisti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Savjet za provođenje mira, izmiljeno tijelo, nego parlament BiH, biran na izborima - konstatovao je Dodik.

Ivancv je u kolumni za "Glas Srpske" rekao da je Rusija protiv širenja NATO-a, koji je prouzrokovao patnju nevinih civila, ali da su integracione težnje BiH "vaša unutrašnja stvar". Konstatovao je da je vidio da u BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO te da pokušaji da se "progura" ta integracija podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima i dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost.

Komšić je izjavio da ovakvom porukom ambasador Ruske Federacije "iskazuje nepoštovanje prema odluka institucija države BiH, a koje su donesene potpunim konsenzusom u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina", dok je Izetbegović naveo da "imamo guranje Rusije u unutrašnje stvari BiH".

-  Odluke BiH o NATO-u su donosene davno, šta ima Rusija veze s tim – rekao je Izetbegović.

Očekivana odluka Ustavnog suda

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa ocjenom ustavnosti odgađanja lokalnih izbora sprega na nivou BiH, te da je bila očekivana.

- Mi smo to samo poslali tamo da se vidi da oni to neće da urade i evo to se i desilo - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da se ovaj sud sada proglasio nenadležnim, a da se do sada izjašnjavao i o stvarima za koje jeste i za koje nije nadležan.

- Ono što smo ranije zvali udruženi zločinački poduhvat, to je sada udruženi sudski poduhvat koji ide za tim da se očigledno nelegalne stvari ne presuđuju - rekao je Dodik novinarima na Kozari gdje je danas prisustvovao obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari.

On je dodao da se SNSD priprema za izbore, da ne traži odgađanje izbora, da želi da se izbori dese.

Na pitanje ko koči saradnju BiH sa Evropolom, Dodik je odgovorio da su to koče pokušaji da se centralizuju određene bezbjednosne funkcije u BiH.

- Moraju se poštovati prava i nadležnosti dobijeni Ustavom i pozicioniranje institucija u BiH na taj način. Nikakva centralizacija i koncentracija bezbjednosnih mjera i institucija u BiH se neće desiti - dodao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )