FOTO: null

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedino Ruska Federacija, od svih članica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, izrazila solidarnost sa Republikom Srpskom povodom terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je mali broj ambasada u BiH uputio telegram saučešća institucijama Republike Srpske povodom terorističkog napada u Zvorniku i da je javnost Srpske iznenađena tom činjenicom, Dodik je rekao da je primio telegrame saučešća od ambasadora Ruske Federacije i konzula Hrvatske u Banjaluci i izrazio zahvalnost na tome.

"Poznato je da Upravni odbor Saveta za implementaciju mira daje političke smernice za rad visokog predstavnika u BiH. Ambasadori Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD, Velike Britanije, Evropske komisije i Organizacije islamske konferencije koju predstavlja Turska, iako su članovi tog Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH, nisu izrazili svoju solidarnost sa narodom Republike Srpske.

Verujem da to nije stav njihovih vlada. Zbog tog ignorisanja sam im danas i uputio pismo kojim sam, pre svega, izrazio žaljenje što su i na ovom primeru pokazali da se teško usuđuju da nazovu stvari pravim imenom u BiH", istakao je predsednik Srpske.

On je naglasio da takvim ignorisanjem neće odmoći Republici Srpskoj, već će odmoći upravo BiH, zbog čijeg opstanka su i spremni na odsustvo solidarnosti sa onima za koje znaju da su im pouzdan partner u borbi protiv terorizma.

"Obavestio sam ambasadore Francuske, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Turske, te Evropske komisije da je 27. aprila u Zvorniku učinjen teroristički napad na policijsku stanicu MUP-a Republike Srpske i da je tom prilikom jedan policajac ubijen, a dva ranjena. U tom terorističkom napadu, policajac je nosio uniformu i oznake MUP-a Republike Srpske, legalnog policijskog tela, formiranog u skladu sa zakonima Republike Srpske i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Smatram da je ovim terorističkim aktom napadnut institucionalni sistem Republike Srpske, a i sama Republika Srpska", istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska ostaje pouzdan partner u borbi protiv terorizma svim snagama koje to čine u svetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )