FOTO: gs/D. Pozderović

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske da se Republika Srpska prema Srebrenici odnosi kao prema mjestu gdje se dogodio zločin ali genocida nije bilo te nisu ispunjeni ni dijelovi definicije genocida.

Dodik je dodao da Republika Srpska nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred sudovima i odgovaraju za svoja djela.
 
"Svi koji su potraživani oni su otišli na sud“, rekao je Dodik.
 
Dodik je rekao da se smatralo da je pristojno da se danas razgovara o ovom izvještaju koji je zapravo, kaže, reakcija na one izvještaje koji su ranije rađeni u okviru Vlade Srpske pod pritiskom OHR-a i atmosfere.
 
"Mi ne možemo da uđemo u to šta je presuđeno u Hagu ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrijebi na način kako mi održavamo temu a kao što se zna ova tema i njena pojava u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz Srpske i srpskog naroda“, poručio je Dodik.
 
Dodik je dodao da spekulativne namjere muslimanske strane se odnose na činjenicu da žele da te presude iz Hagu kojima se govori o odgovornosti pojedinaca, šta god oni mislili o tome, mi ne mislimo tako za mnoge od njih.
 
Predsjednik Srpske naglasio je da u Srebrenici nisu ispunjeni ni dijelovi iz početne definicije genocida i onog što se pod genocidom smatralo u momentu tih događaja.
 
"Nije bilo genocida u smislu kako to poznaje definicija u međunarodnom pravu ili ona koja je napisana u Ujedinjenim nacijama. O tome govore relevantni stručnjaci koji se time bave. Postoje ljudi koji misle da u Srebrenici nije počinjen genocid. S druge strane, sa bošnjačke i dijelom međunarodne zajednice postoje stalno nastojanja da se to nametne kao normalno i da se zabrani da se o tome govori. Nema na sijetu genocida u kojem je zabranjeno da se govori“, dodao je Dodik.
 
Dodik je rekao da nije tačno da je Srbija presuđena za genocid i da nije spriječila genocid.
 
"Tačno je utvrđeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid i to je tačno. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče", naveo je predsjednik Srpske.
 
Predsjednik Srpske dodao je da u  Srebrenici nisu ispunjene elementarne stvari vezane za genocid.
 
"Najveća imena koja se bave ovom temom su rekla da nije bilo genocida. Imamo pravo da mislimo na koji način ste vi izlobirali i upotrijebili međunarodne mehanizme da do ovog dođe. Da je bilo pameti, onda smo trebali da pristanemo, prije bilo kakvih sudskih presuda, na Nezavisnu međunarodnu komisiju sastavljenu od najvećih svjetskih eksperata koji bi trebalo da to urade i da utvrde istinu“, dodao je.
 
Predsjednik Srpske je rekao da niko ne može da se pozove na srpski narod i da u ime srpskog naroda počinili zločin.
 
"To srpski narod odbacuje, sve te zločince i bitange ne želimo da zadržimo. Vi ste u ovo uveli politiku. Vojno i političko rukovodstvo ste doveli na sud da biste skrivenim metodama nama prilijepili etiketu a to je da su Srbi genocidan narod“, rekao je Dodik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )