FOTO: null

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske kontinuirano radi na jačanju integriteta zaposlenih i cijele institucije i ove aktivnosti daju rezultat, izjavio je danas načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a Mile Šikman.

"Za pola godine podneseno je 196 predstavki građana na različite nezakonitosti, od čega je u pet slučajeva bila sumnja na koruptivno ponašanje, a kroz sprovedene unutrašnje postupke ta sumnja nije potvrđena ni u jednom slučaju", rekao je Šikman novinarima nakon sjednice Radne grupe za implementaciju Plana integriteta u MUP-u koja je održana u Centru javne bezbjednosti Bijeljina. 

Prema njegovim riječima, u drugim postupcima koji su vođeni u MUP-u kroz 24 unutrašnja disciplinska postupka u jednom slučaju je utvrđena korupcija i podnesene su prijave protiv dva policijska službenika u Doboju, dok u ostalim slučajevima "nije pronađeno ponašanje sa elementima korupcije". 

"MUP je u nekoliko slučajeva podnio izvještaje o počinjenom krivičnom djelu davanja mita, a u dva slučaja otkriveno je lažno prijavljivanje, gdje su lica, da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažno prijavila policijske službenike da su im dali mito", naveo je Šikman. 

On je pozvao građane da prijavljuju slučajeve korupcije i istakao da se kontinuirano radi i sa policijskim službenicima da i oni prijavljuju davanje mita. 

Šikman je rekao da je na sastanku u Bijeljini izvršena analiza realizovanih mjera za prvih pola godine i utvrđeni prioriteti za realizaciju u narednom periodu, uz ocjenu da projekat integriteta daje dobre rezultate. 

Prema njegovim riječima, među tim mjerama je i nabavka savremene opreme koja radi automatizovano i isključuje subjektivni faktor i mogućnost pregovaranja o prekršaju. 

"U MUP-u Republike Srpske nabavili smo i druge uređaje, prije svega, za detekciju droge i prisustvo alkohola u organizmu, a kontinuirano se radi i na unapređenju aplikacija za elektronske servise putem kojih građani mogu prijaviti korupciju i izvršiti uvid u počinjeni prekršaj u saobraćaju", rekao je Šikman. 

On je ukazao na značaj izvještavanja javnosti i transparentnost u postupcima javnih nabavki, kao i saradnju sa drugim organima uprave, tužilaštvom i agencijama na sprovođenju mjera i aktivnosti koje su definisane akcionim planom MUP-a u realizaciji strategije za borbu protiv korupcije koju je donijela i usvojila Vlada Republike Srpske. 

Šikman je istakao da se kroz niz mjera nastoji podići svijest javnosti o štetnosti korupcije. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )