FOTO: null

TREBINJE - Opštine i grad Trebinje će razmotriti sve varijante od ponuđenih pet maršruta kojima bi trebalo da ide Jadransko-jonski auto-put kroz Republiku Srpsku, pri čemu se moraju uvažavati i mišljenja susjedne Hrvatske, ali i Federacije BiH i Crne Gore.

Ovo je zaključeno nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, koji su razgovarali o pet varijanti za određene putanje kojima bi kroz Republiku Srpsku, odnosno Federaciju BiH išao put, a do kraja godine će konačna trasa biti definisana.

"U pitanju je dionica koja bi išla od koridora 5c do spojne tačke s Crnom Gorom u pograničnom dijelu Aranđelovo Nudo, a nakon analiziranja svih varijanti ovo ministarstvo će razmotriti zahtjeve lokalnih zajednica, kako bi se našlo najbolje rješenje", kazao je ministar Mitrović.

On je napomenuo da će Ministarstvo predložiti najbolje rješenje i usaglasiti ga sa susjednim državama Crnom Gorom i Hrvatskom.

Ćurić je kazao da u narednim danima očekuje dogovor s načelnicima ostalih lokalnih zajednica u Istočnoj Hercegovini u vezi s konačnom trasom, a ono što je ključno jeste podrška nadležnog ministarstva.

"Od pet ponuđenih trasa ćemo zajedno odlučiti koja je najpovoljnija i najisplativija za sve naše lokalne zajednice", kazao je Ćurić, napomenuvši da su predložene dionice preko Popovog polja, Trebinjskih brda i regije Zubaca.

Nakon što trasa bude usaglašena i definisana, očekuju se i sredstva Evropske investicione i Svjetske banke, prema kojima će ovaj važan projekat kandidovati Republika Srpska, preko čije teritorije ide veći bosanskohercegovački dio Jadransko-jonskog puta, važnog za cijelu Evropu, jer će povezivati sjever i jug Starog kontinenta.

Jadransko-jonski put kroz BiH i Republiku Srpsku počinje u Počitelju, a završava u Nudolu na granici s Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom Jadransko-jonske magistrale predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )