FOTO: srpskainfo.com

Demokratski narodni savez (DNS) ima dobru šansu da na predstojećim izborima u oktobru ostvari najbolje rezultate od osnivanja stranke – izjavio je u Sarajevu zamjenik predsjednika ove stranke Nedeljko Čubrilović, nakon što je u Sarajevu u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predao kandidatske liste za opšte izbore.

– DNS je na vrijeme počeo predizborne pripreme i kompletirao liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH. Za pojedinačne funkcije potpisali smo sporazum da podržavamo predsjednika SNSD-a Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH i potpredsjednika SNSD-a Željku Cvijanvić na izboima za predsjednika Republike Srpske – rekao je Čubrilović novinarima.

On je naglasio da je DNS koncentrisan na osvajanje što većeg broja mandata, te da rezultati istraživanja na terenu govore u prilog činjenici da ova stranka tri mjeseca pred izbore uživa veliko povjerenje kod građana.

– To povjerenje ne bi smo smjeli izgubiti u sljedećih dva tri mjeseca nekim nesmotrenim potezima. Nadam se da ćemo realizovati očekivanja a to je da imamo najmanje 12 mandata na nivou Republike Srpske i dva mandata na nivou BiH – rekao je Čubrilović, koji je stranačke liste za opšte izbore predao predsjedniku CIK-a BiH Ireni Hadžiabdić.

Zamjenik predsjednika DNS-a istakao je da shodno potpisanom sporazumu sa koalicionim partnerima, ova partija podržava kandidate SNSD-a što istovremeno podrazumijeva da bira prvu od narednih funkcija koje će biti ponuđene i na raspolaganju koaliciji.

Čubrilović je pojasnio da prioritet DNS nisu isključivo osvajanje funkcija nego funkcionalna i kompaktna cjelina koja će biti sposobna da tokom mandatnog perioda realizuje postavljene ciljeve.

– Važnija nam je sinhronizacija u timu nego personalno gdje će ko biti na kojoj poziciji – rekao je on.

Komentarišući jučerašnji zaključak Parlamentarene skupštine BiH kojim se u monitoring izbornog procesa uključuje i Agencija za istrage i zaštitu BiH – Sipa, Obavještajno-bezbjednosna agencija i Tužilaštvo BiH Čubrilović je rekao da to govori o nezrelosti u BiH.

– Demokratske procese treba sprovoditi na demokratski način bez uvođenja metoda prisile. Smatram da nema protrebe za takvom vrstom kontrole, ali nama kao političkoj opciji ništa od kontrola ne smeta – ističe Čubrilović.

On je dodao da bi u DNS-u bili najsretniji da kada bi se u izbornom procesu koristile metode kao u svijetu poput elektronskog brojanja što bi omogućilo da rezultati budu objavljeni za pola časa.

– Nama u DNS-u najviše bi odgovaralo da rezultate znamo odmah pola časa nakon izbora, a ne da ih saopštavaju nakon dolaska “nekih vreća” i drugih stvari koje se dešavaju u BiH – rekao je Čubrilović.

Zamjenik predsjednika DNS-a je napomenuo da se izmjene u izbornim pravilima utvrđuju ranije, a ne u izbornoj godini ukazujući da Parlamentarna skupština BiH već neko vrijeme ima većinu od slučaja do slučaja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )