FOTO: null

Demokratski narodni savez (DNS) odlučio je da raskine koaliciju sa strankom Napredna Srpska Adama Šukala, ali već sljedeće sedmice u ovu stranku mogla bi se ,,utopiti,, Stranka pravedne politike (SPP), koju predvodi Dragomir Jovičić.

"Sve ide u tom pravcu i određeni dogovor je postignut. SPP u subotu ima sjednicu Glavnog odbora stranke, a mi u sljedeću subotu to treba da ozvaničimo na organima svoje partije", rekao je jedan od visokopozicioniranih članova DNS-a.

U SPP-u danas nismo uspjeli dobiti komentar, jer se niko od zvaničnika ove stranke i pored brojnih pokušaja nije javljao na mobilni telefon, a ono što je dogovoreno između DNS-a i SPP-a je da će ljudima iz SPP-a pripasti 15 mjesta u Glavnom odboru DNS-a i jedno mjesto potpredsjednika DNS-a, o čemu će ipak konačnu riječ dati Glavni odbor DNS-a.

Kada je u pitanju raskid koalicije sa Šukalovom strankom, Marko Pavić, lider DNS-a, rekao je da mu je žao što je došlo do toga, jer je ta koalicija imala perspektivu i na političkom nebu mogla je da pruži novi kvalitet kao partija centra, koja je nezavisna u donošenju svojih odluka.

"Poslanici NS-a su svjesni da su na leđima DNS-a došli u Narodnu skupštinu RS, a nakon izbora počeli su se potpuno samostalno ponašati i priklonili su se opozicionom savezu u posljednje vrijeme. S njima dogovoraju odluke i s njima kreiraju politiku. DNS nema potrebe da to trpi. Mi smo njima sada omogućili da oni potpuno slobodno vode politiku. Ni dosad nismo uticali na njih, a sada pogotovo. Želim im srećan rad u budućnosti, samo mimo DNS-a", rekao je Pavić.

Ova odluka, koju je donijelo Predsjedništvo DNS-a, takođe će biti razmatrana na sjednici Glavnog odbora stranke, a kako stvari sada stoje nema sumnje da će biti i potvrđena, kao i ona o pristupanju SPP-a u DNS.

I dok u DNS-u tvrde da su naprednjaci dva mandata u NS RS osvojili zahvaljujući njima, iz NS-a danas je saopšteno da je koalicija DNS - NS - SRS na izborima osvojila 60.000 glasova, od čega je Napredna Srpska imala 15.000 ili 25 odsto.

U ovoj stranci naglašavaju i to da je glasovima NS-a, DNS dobio predstavnike u Predstavničkom domu i Domu naroda.

"Napredna Srpska je ušla s idejom da se napravi blok centra s DNS-om, ali DNS je pred same izbore podržao SNSD za izbor predsjednika RS i Predsjednišvo BiH i time nije više bio u centru", saopštili su iz Napredne Srpske, dodajući da ostaju dosljedni svojim principima.

Podsjećanja radi, DNS, NS i SRS krajem aprila 2014. godine potpisali su sporazum o zajedničkom koalicionom djelovanju na opštim izborima i u NS RS zajednički su osvojili osam poslaničkih mandata s tim da je Šukalo kao lider naprednjaka u NS RS ušao preko kompenzacione liste i sa 260 osvojenih ličnih glasova. Prvi problemi između DNS-a i NS-a pojavili su se odmah nakon izbora, a sve je kuluminiralo nakon što je nedavno Šukalo zajedno sa strančkim kolegom Goranom Đorđićem, takođe poslanikom, okrenuo leđa DNS-u i uskratio podršku Vladi RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )