FOTO: InfoBijeljina

Na putevima u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine evidentirano je 4.715 saobraćajnih nesreća, što znači da je dnevno u prosjeku bilo 26 saobraćajki.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, broj nesreća za šest mjeseci veći je za 39 u odnosu na isti period lani. Podaci pokazuju da je u nesrećama u prvom polugodištu poginulo 46 lica, što je u odnosu na isti period lani manje za dva lica.

- Teže je povrijeđeno 269 lica i njihov broj je povećan za 13, dok je lakše povrijeđeno 1.100 lica, što je manje za 169 ljudi - naveli su iz MUP-a.

Istakli su da analiza uzroka saobraćajnih nesreća pokazuje da je najčešći krivac bila nepropisna i neprilagođena brzina koja je izazvala 880 saobraćajki ili 18,66 odsto.

- Od 42 saobraćajke sa poginulim licima, u njih devet ili 21,4 odsto je kod učesnika utvrđeno prisustvo alkohola - navodi se u saopštenju.

MUP će od sutra do nedjelje na području cijele Srpske sprovoditi pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontroli prekoračenja brzine i kontroli vozača pod dejstvom alkohola, droge ili psihoaktivnih lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Iz MUP-a su apelovali na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju zakonskih propisa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )