FOTO: null

Sporna isplata akontacija, učestalo točenje goriva bez pokrića i nepotpuna pravila za praćenje i zaštitu VIP ličnosti i objekata nalaze se na listi propusta koje su revizori pronašli u kontroli rada Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u 2016.

Ova institucija jedna je od deset koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje, čime su pokvarili rejting iz 2015. godine kada su imali pozitivno mišljenje revizora.

Isplata policijskog dodatka jedna je od stvari koje su tome doprinijele. Ne osporavajući pravo na policijski dodatak, revizori su naglasili da su uočili dugogodišnju praksu isplata na osnovu pojedinačnih rješenja direktora shodno ranijim odlukama, ali bez jedinstvenog modela i kriterijuma u svim policijskim agencijama na nivou BiH.

Budžet Direkcije za koordinaciju policijskih tijela lani je iznosio 31,8 miliona maraka, a značajan dio novca otišao je za plate i naknade zaposlenih. Revizori su posebno izdvojili naknade za produženi rad, za šta su date 426.232 marke. Isplate su se uglavnom odnosile na policijske službenike iz Sektora za obezbjeđenje VIP ličnosti i objekata. Kao razlog ostvarivanja prekovremenih časova naveden je manjak kadra.

- Uočeno je da evidentiranje i isplata tih naknada nisu uređeni na jedinstven način, odnosno različito su tretirani po odjelima. Uvidom u evidencije za produženi rad Jedinice za obezbjeđenje VIP delegacija utvrdili smo da šiht lista ne odgovara stvarnom stanju ostvarenih prekovremenih časova - navedeno je u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela za 2016. godinu koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Za putne troškove je isplaćeno 1,98 miliona KM i u odnosu na 2015. godinu su veći za 161.435 KM. Najznačajniji dio tih troškova se odnosi na praćenje VIP ličnosti kojima je pružana usluga fizičke i tehničke zaštite te lica koja se posebno štite u skladu s zaključcima Savjeta ministara BiH.

- To je i razlog velikih troškova, jer na putovanja Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ne može uticati s obzirom na to da se putovanja tih lica planiraju u drugim institucijama. Direkcija snosi troškove putovanja svojih zaposlenih. Neophodno je da nadležni ubrzano okončaju aktivnosti u vezi sa donošenjem pravnog okvira za postupanje Direkcije u sprovođenju aktivnosti zaštite lica i objekata - navedeno je u izvještaju.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je lani raspolagala sa 102 vozila, a revizorima nisu bile jasne mnoge stvari u putnim nalozima, počevši od pravdanja do uzimanja akontacije.

- Uočeno je da je na osnovu pojedinih putnih naloga izvršena isplata akontacije u znatno većem iznosu od troškova službenog putovanja. U nekim slučajevima je uplaćena akontacija na osnovu putnih naloga, koji nisu ni realizovani. Akontacija nije vraćena, nego je zadržavana do izdavanja sljedećeg naloga. To predstavlja rizik za pouzdano praćenje putnih troškova. U nekim slučajevima je za službeni put u inostranstvo otvoreno i realizovano više putnih naloga umjesto jednog koji bi obuhvatio cijelo putovanje kako je i predviđeno, što za posljedicu ima netačan obračun broja dnevnica - istakli su revizori.

Uočeno je i učestalo sipanje goriva na kratkim relacijama na domaćim destinacijama. Policija je sipala u prosjeku od 45 do 50 litara dnevno u razmaku od dva do tri dana.

- Iz evidencije naloga za vozila ne možemo potvrditi opravdanost tako čestog sipanja goriva na prikazanim relacijama - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Nerealizovane preporuke iz ranijeg perioda

- I dalje prisutna praksa isplate značajnih iznosa novca za prekovremeni rad

- Ugovori o radu na određeno vrijeme u nekim slučajevima i dalje zaključivani bez sprovođenja konkursne procedure

- Nisu napravljeni značajniji pomaci u svrhu unapređenja internih kontrola za korišćenje službenih vozila

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )