FOTO: Glas Srpske

Izložba fotografija pod nazivom “Ratni foto-reporter Rista Marjanović” autora Snežane Negovanović i Milojka Gordića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, o prvom zvaničnom foto-reporteru i ratnom izvještaču srpske Vrhovne komande u balkanskim i Prvom svjetskom ratu, otvorena je u Muzeju Semberije.

Izložba je postavljena  u okviru obilježavanja stotinu godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, a pripremljena je u saradnji sa porodicom Marjanović. Negovanovićeva je istakla da je Marjanović bio izuzetan fotoreporter koji je stvarao u periodu od 1910. godine do 1960. godine. 

- Nosilac je titule “ekselencija fotografije” koju je dobio od Udruženja profesionalnih foto i filmskih radnika i umetnika fotografije. Njegovo stvaralaštvo je ostavilo značajan utisak na medije i svjetsku javnost na izložbama u Parizu, Londonu, Americi, koje su organizovane pred kraj Prvog svjetskog rata - navela je ona.

Marjanovićeve fotografije, koje su postale ikone stradanja srpskog naroda u Velikom ratu, Bijeljinci će imati priliku da vide do 22. februara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )