FOTO: null

U izbjegličkom naselju u Brocu kod Bijeljine sa majkom i dvije sestre živi Marija Novaković, studentkinja glume na tuzlanskoj Akademiji dramskih umjetnosti u klasi Damira Altunovića.

Treća godina 

Marija Novaković je završila treću godinu glume. Kaže da se ne može sjetiti trenutka kada je poželjela da bude glumica, ističući da se ta ljubav razvijala još u djetinjstvu. Njeni roditelji su tokom rata izbjegli iz Bihaća, a ona je rođena u Zrenjaninu. Trenutno, tokom ljetnog raspusta, radi u kafiću. Ni to joj ne pada teško, jer mora zaraditi novac za studij, za garderobu.

- Od malih nogu sam pisala te su me mnogi vidjeli kao pjesnikinju. Presudni trenutak bio je kada sam krenula u školu glume kod glumice Ljiljane Đurić u Bijeljini. Bila sam u osmom razredu osnovne škole. Tada sam sebi rekla, želim da budem glumica. Trenutno mnogo izučavam. Volim podjednako i tragediju i komediju, ali neophodno je savladati transformacije likova. Želim da se bavim isključivo teatrom. Voljela bih da se izborimo za takvu poziciju, da predstavu možemo igrati bilo gdje, na ulici, u kafiću, u školi. Bijeljina trenutno nema pozorište. Ne mogu mladi glumci čekati da ih neko zaposli. Moraju sami sebi krčiti put kroz život - kaže mlada, talentovana studentkinja glume. 

Marija kaže da tokom školske godine nema mnogo vremena za svoj privatni život. I tokom vikenda organizuju se vježbe tako da je dvanaestoro studenata iz njene klase od jutra do mraka na Akademiji. 

- Za većinu stipendija ne mogu konkurisati, jer ih ne dodjeljuju umjetničkim akademijama. Za republičku stipendiju ne mogu da konkurišem zato što studiram u Federaciji BiH. Za stipendiju u FBiH ne mogu da konkurišem, jer sam došla iz Republike Srpske – objašnjava Novaković. 

Dodaje da je u osnovnoj i srednjoj školi bila odličan učenik. 

Majčina borba 

- Živim u zajedničkom domaćinstvu sa majkom, dvije sestre i babom i djedom. Otac je umro 2008. godine. Starija sestra studira, mlađa ide u srednju školu. Kako naša majka uspijeva da nam osigura uslove za školovanje, ni sama ne znam. To zna samo ona. Mi, djeca, ne žalimo se ni na šta. Planiram da čitav život živim kao “izbjeglica”, jer se ne namjeravam skrasiti na jednom mjestu. Voljela bih da mnogo putujem i da razvijam pozorište u mnogim mjestima – kaže Novaković. 

Nema posla  

Marija kaže da se glumci ne mogu nadati stalnom angažmanu i zaposlenju u jednom pozorištu, jer danas postoji dosta starijih glumaca koji doslovno i ne izlaze na scenu, ali redovno primaju platu. Zbog toga za mlade glumce nema mjesta u pozorištima. 

Dječija predstava i film 

Marija planira da u avgustu zaigra u jednoj dječijoj predstavi s glumicom Ljiljanom Čekić iz Banje Luke. Igrala je, kaže, i u filmu “Nikad više”, “Film fektori” Akademije u Sarajevu sa Španjolkom Anom Francezes de Pako. Planirano je da se i neke predstave postave u produkciji Teatra “Kabare” u Tuzli, gdje će se igrati četiri studentske predstave..

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )