FOTO: Nezavisne

Mirko Kordić (39), direktor Doma zdravlja Široki Brijeg, osuđen je nepravosnažno na 10 mjeseci robije po optužbama da je od 22. septembra 2014. do 12. decembra te godine, dok je bio na stručnom usavršavanju u Beogradu, primao naknade za dežurstva.

Iz Tužilaštva kažu da su dežurstva obavljali ljekari DZ Široki Brijeg te ljekar SKB Mostar, kojeg je optuženi lično angažovao, iako taj doktor nije imao regulisan radno-pravni status sa DZ Široki Brijeg.

"Mirko Kordić je kao direktor Doma zdravlja Široki Brijeg iskoristio svoj službeni položaj i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 856 KM", saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu.

Kordića je krivim proglasio Kantonalni sud u Širokom Brijegu, koji mu je zabranio i da obavlja posao direktora tri godine od pravosnažnosti presude.

Istom presudom optuženi je oslobođen po dvije tačke optužnice. Odnosi se to na odluku o dodjeli šefovskog dodatka za 11 radnika DZ Široki Brijeg, te na odluku o uvećanju osnovne plate za 50 odsto glavnoj medicinskoj sestri po osnovu menadžerskog dodatka.

Nadležno tužilaštvo već najavljuje drugo poluvijeme u ovom procesu.

"Županijsko tužiteljstvo u Širokom Brijegu uložit će žalbu na predmetnu presudu kako u odnosu na oslobađajući dio presude, tako i na visinu izrečene kazne", kazao je Josip Aničić, potparol Kantonalnog tužilaštva Široki Brijeg.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )