FOTO: direkt-portal.com

Uprava javnog preduzeća “Šume RS” razmatrala je u petak zaključke sa sjednice Vlade Republike Srpske na kojoj je analizirano stanje u šumarstvu, a ponovo je istaknuto da se pojedinci neće spasiti smjena i da će određeni rezovi biti napravljeni kako bi isplivali iz minusa.


Stanje u šumarstvu bila je jedina tema na sjednici Vlade Srpske koja je u četvrtak održana u Banjaluci poslije koje je premijer Radovan Višković pozvao sve direktore šumskih gazdinstava i drugih jedinica “Šuma RS” koji su poslovali sa gubitkom da podnesu ostavke. Poručio je da “bi bilo časno i pošteno da se svi koji imaju gubitke sami sklone sa rukovodećih pozicija” nego da se uđemo u procedure dokazivanja njihovih gubitaka, jer ćemo onda sigurno ustanoviti i neke druge stvari.

Iako su “Šume RS” prvo polugodište 2019. godine završile sa minusom od 2,63 miliona KM, a negativan rezultat je iskazalo 18 gazdinstava, niko još nije podnio ostavku. Posebna lupa stavljena je na ŠG “Romanija” Sokolac, “Vrbanja” Kotor Varoš, “Oštrelj” Drinić gdje su smjene čelnika najizvjesnije.

Direktor “Šuma RS” Slaven Gojković je u petak da niko od direktora šumskih gazdinstava nije podnio ostavku. Posjetio je da su na kraju 2018. godine na samo četiri adrese bili zabilježeni minusi, a krajem juna ove na čak 18.

- Ima tu i opravdanih i neopravdanih razloga, ali sam ubijeđen da je od 18 već sada polovina sanirala negativan rezultat. Radi se o tome da proizvodnja nije bila na dovoljno visokom nivou. Nismo uspjeli posjeći i prodati što smo planirali za šest mjeseci, a imamo fiksne troškove. I dolazi do negativnog rezultata, ali sada su bolji vremenski uslovi, svi su se posvetili da stvari dignu na viši nivo i idemo da popravimo stanje do kraja godine - rekao je Gojković za “Glas Srpske” i dodao da imaju punu podršku resornog ministarstva i Vlade Srpske.

Vršilac dužnosti direktora gazdinstva “Oštrelj-Drinić” Slađana Banjac izjavila je u petak za “Glas Srpske” da je njihov trenutni minus oko 400.000 maraka, ali da se ne smatra odgovornom. Naglasila je da tek sada uspjela da sredi stanje koje je zatekla kada je preuzela rukovodstvo. Dodala je da u šumarstvu ima velikih problema, malo radne snage te da su tek prije neki dan uspjeli da završe davno raspisani tender i nađu partnere za rad na eksploataciji.

- Pred Novu godinu sam imenovana za vršioca dužnosti, naslijedila sam velike probleme, bilo je i stvari kojima se bavi Odjeljenje za privredni kriminal. Ti problemi su usporili rad gazdinstva, ali su riješeni. Sada mogu da se posvetim proizvodnji koja je planirana. Smatram, a to se može i dokazati, da nisam doprinijela negativnom rezultatu neradom ili lošim rukovođenjem, nego je to proizvod sticaja okolnosti u kojima su šume. Neću podnijeti ostavku, kod mene nemaju šta da nađu, sredila sam stanje, čekaću rasplet situacije. Neka oni odluče po svome - zaključila je Banjac.

Za “minus” pravdanje imaju i u gazdinstva u Tesliću kojim rukovodi Mišo Stojanović.

- Postoje objektivni razlozi. Teslić su u maju zadesile poplave, bilo je proglašeno stanje elementarne nepogode, a najveći zaostatak se odnosi na taj mjesec dok su ostali završavani kao što je planirano. Procjene su da bi se stanje moglo popraviti do kraja godine. Ja sam u statusu vršioca dužnosti. Neću podnijeti ostavku, ali moj mandat stoji na raspolaganju Upravi preduzeća - rekao je Stojanović.

Prvi čovjek gazdinstva Romanija Vlajko Sekulić u petak nije odgovarao na telefonske pozive, dok su u Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboj poručili da je direktor službeno odsutan.

Odbor
Izvještaj o izvršenju plana od januara do kraja juna ove godine nedavno je razmatrao Nadzorni odbor “Šuma RS”. Naglašeno je da su prvu polovinu godine obilježili loši vremenski uslovi koji su ometali ili potpuno obustavljali proces proizvodnje šumskih drvnih sortimenata, te je iz tog razloga došlo do podbačaja u izvršenju fizičkog obima proizvodnje. Svim direktorima koji su iskazali gubitak naloženo je da probleme otklone, usklade prihode i rashode i do kraja godine ostvare pozitivan rezultat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )