FOTO: glassrpske

Zaljubljenici u katakombe traže skrivene ulaze u podzemnu mrežu tunela pokušavajući da se spuste kroz kanalizacijske otvore i podrume starih kuća.

Oko 20 metara ispod trgova i ulica, sjaja, betona i buke Pariza nalaze se podzemni kamenolomi s kraja 18. vijeka, međusobno povezani hodnicima.


Kako bi se rasteretila prenatrpana pariška groblja i sprečile zaraze, vlasti su odlučile da kosti iz zajedničkih grobnica prebace ubravo ovdje, pa se pretpostavlja da se danas tu nalazi čak 6 milion posmrtnih ostataka. Među njima su i neka od značajnih imena Francuske revolucije.

Tokom Drugog svjetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a danas se priča da se tu vrzmaju pripadnici određenih kriminalnih grupa.

Ipak, i pored svega toga mladi u Parizu pronalaze načine kako da zaobiđu glavni ulaz i nerijetko pokušavaju da uđu u podzemnu mređu kroz preostale ulaze, kanalizacijske otvore, pa čak i kroz podrume starih kuća.

Oni koji pak, to žele da urade na legalan način treba da odu na trg Denfert-Rocherau gdje će ih dočekati upozorenje da dole caruju mrtvi. Ako se ne bojite duhova prošlosti možete prošetati kroz samo jedan dio pariških tajni.

Ulaz se čeka satima, a silazi putem koji čine 130 stepenica u podzemlje. Invalidima, osobama sa srčanim ili plućnim problemima, kao i djeci ovdje je ulaz zabranjen. Takođe, pripremite i jaknu jer ćete narednih 45 minuta provesti na temperaturi od samo 14 stepeni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )