FOTO: rts.rs

Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski Kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procijenjenog.

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija otkrili su nove činjenice o drevnom kontinentu tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin.

Tom prilikom su identifikovali novi dio drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Sjevernoatlantski Kraton, koji se kretao od Škotske do Sjeverne Amerike i razbio se prije 150 miliona godina, prenosi Si-En-En.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim dijelovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa Univerziteta Britanska Kolumbija i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju, da je mineralni sastav drugih dijelova Sjevernoatlantskog Kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susjedni drevni kratoni u Sjevernoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog dijela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procjene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stijene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )