FOTO: null

Finski srednjoškolci su po znanju stečenom u školi svetski prvaci. U toj zemlji, obrazovanje je besplatno za svu decu, učenici u školi imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje i besplatne udžbenike. Nova reforma obrazovanja uvela je digi

Zagrijati stolicu u Finskoj dobija novo značenje. U učionici tek po koja stolica, a i stolovi se koriste ponekad, ako đak to poželi. Reforma obrazovanja u Finskoj, u potpunosti digitalizuje učenje. Jedna osnovna škola u Kalasatma distriktu u Helsinkiju uspešno primjenjuje novi program.

U ovim učionicama umesto knjiga i sveski djeca na stolovima imaju ajpede na kojima igrajući igrice uče neke od najbitnijih stvari.

Igrice koje djeca koriste za učenje, ideja su platforme Lajtnir koja je osnovana 2015. godine. Kreatori ovih igrica smatraju da igre učenja moraju biti toliko zanimljive, kao najbolje igre koje djeca igraju da se zabave. Ovu ideju vide kao spajanje najboljih stvari u Finskoj - obrazovanja i igre.

"Najbolja stvar je što djeca uče a toga nisu ni svijesni. Mi sada to testiramo u školama u Finskoj, Singapuru, Slovačkoj i Argentini. Uglavnom, dajemo djeci da igraju igricu 15 minuta i onda pokupimo tablete. Nakon toga ih pitamo da li su naučili nešto na šta uglavnom odgovore da nisu, ali kada im postavimo pitanja svi znaju odgovore. Ideja nam je i da se obraćamo roditeljima, kako bi igrice mogle da budu daunlodovane i kod kuće", kaže Piter Vesterbaka, osnivač Lajtnira.

Pored toga što se veći deo dana zabavljau, deca u ovoj školi uče u netradicionalnim uslovima. Prostorije za igru zamjenile su tradicionalne učionice sa klupama i brdom knjiga..Ideja je da djeca sve rade u grupama, što je prema rečima njihovih profesora najbitnija stvar.

"Sada smo usvojili novi kurikulum koji je počeo pre jedne godine i ova škola napravljena je upravo po njemu. Po njemu djeca treba da usvajaju socijalne veštine i učenje treba da bude digitalizovano. Ponekad djeca koriste knjige, iz predmeta poput finskog jezika, engleskog jezika ili matematike", kaže Juka Ihalainen, zamjenik direktora škole.

Na svakih 10 godina Vlada Finske donosi nove programe studija, na kojima se radi nekoliko godina. Jedna od stvari kojima se Finci najviše ponose jeste što su škole jednake za sve. Škola ne predstavlja stres i obavezu, već zadovoljstvo. Kako bi konstantno radili na usavršavanju obrazovnog sistema, na svakih sedam nedelja učenici širom zemlje ocjenjuju svoje školovanje i navode šta je dobro a šta loše i šta bi trebalo izmjeniti.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )