FOTO: Glas Srpske

Čistačica kafića u Derventi Mirjana Jevtić krenula je na posao rano ujutro u petak, ne sluteći da će u haustoru blizu radnog mjesta u korpi naći jednomjesečnog dječaka umotanog u ćebe.

Odmah je pozvala policiju, koja je samo dva sata kasnije našla majku dječaka V. N. (23) iz Dervente. Nezvanično, majka je dječaka ostavila u petak u pet časova ujutro u ulici Srpske vojske u naselju Sajmište. Jevtićeva je ispričala da je u prvi mah pomislila da je riječ o igrački koju je neko zaboravio.

- U prvi mah pomislila sam da su se djeca igrala i ostavila je, a onda sam čula plač djeteta - kazala je Jevtićeva i dodala da ju je strah spriječio da uzme dijete, pa je odmah obavijestila policiju.

U Policijskoj upravi (PU) Doboj rekli su da im je slučaj prijavljen u petak oko 5.45 časova ujutro.

- U roku od dva časa identifikovali smo V. N. iz Dervente, osumnjičenu da je napustila dijete. Službenici Policijske stanice su do dolaska hitne pomoći u automobilu utoplili bebu, koja je nakon ljekarske pomoći prevezana u Bolnicu “Sveti apostol Luka” u Doboju - kazali su u PU Doboj i dodali da je beba stabilnog zdravstvenog stanja.

Saznajemo da majka već ima jednog dječaka od tri godine, ali još nije poznato zašto je ostavila bebu. Riječ je o mladoj nezaposlenoj ženi sa određenim urođenim smetnjama kojoj nije bilo uskraćeno niti oduzeto roditeljsko pravo, što znači da je bila sposobna da se brine o djeci.

Direktorica Centra za socijalni rad Derventa Maja Popović kazala je za “Glas Srpske” da majka nije štićenica Centra, ali da je kao samohrani roditelj primala dječiji dodatak.

- Do sada u Derventi nije zabilježeno da je neko ostavio dijete na ovakav način. Preduzeli smo sve mjere u našoj nadležnosti kako bismo zaštitili djecu - kazala je Popovićeva.

Kako je kazao “Glasov” izvor, navodni razlozi za napuštanje djeteta su teški životni uslovi majke i neslaganje sa ocem djeteta.

- Živjeli su zajedno. Oboje su osobe sa urođenim smetnjama, ali je on problematičan. Ona je odlazila od njega nekoliko puta i vraćala se majci. Kako se priča, nije joj pomagao finansijski, niti se brinuo koliko treba o djeci - kazao je ovaj izvor.

On je dodao da je moguće da je okidač za ovakvu reakciju majke nedavna smrt njene majke, jer je ova mlada žena ostala sama sa dvoje male djece. Prema njegovim riječima, stariji dječak je trenutno kod druge bake, koja će se o njemu brinuti dok nadležni organi ne donesu odluku o daljim koracima.

U PU Doboj su kazali da se dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj izjasnio da je riječ o napuštanju djeteta.

Zdravstveno stanje
Načelnik Službe za pedijatriju dr Miroslav Jović kazao je da je riječ o djetetu koje je nedavno rođeno, ali da, na sreću, za sada nema medicinskih problema.

- Dobrog je opšteg stanja i dobro je uhranjen. Brinućemo o njemu dok ne bude konačno riješen njegov  trajni smještaj - kazao je Jović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )