FOTO: null

Poslije Tomice Stojanovića, donedavnog poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske kome je CIK BiH oduzeo mandat zbog nespojivosti funkcija, bez mjesta u poslaničkim klupama moglo bi ostati još deset narodnih tribuna.

Prema tvrdnjama izvora Pressa iz vrha CIK-a, u ovu instituciju, kao i u Stojanovićevom slučaju, stigla je anonimna prijava u kojoj se tvrdi da su u sukobu interesa poslanici SDS-a Igor Ostojić i SNSD-a Dušica Savić. Međutim, naš sagovornik tvrdi da bi u slučaju da CIK BiH počne doslovno da primjenjuje zakone koji govore o sukobu interesa i nespojivosti funkcija, najmanje deset poslanika u NSRS moglo da ostane bez mjesta u poslaničkim klupama.

On objašnjava da se u prijavi protiv Igora Ostojića navodi da je u identičnom položaju, kao i Tomica Stojanović, kome je poslanički mandat oduzet uz obrazloženje da je funkcija načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u gradskoj upravi Bijeljine na kojoj se nalazio nespojiva sa funkcijom narodnog poslanika.


Nespojive funkcije

- Pošto je Igor Ostojić načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, takođe u Bijeljini, u prijavi se navodi da je onda logično da je i njegova funkcija nespojiva, dok se za Dušicu Savić navodi da su nespojive njene funkcije šefice kabineta načelnika Zvornika i narodnog poslanika - objašnjava naš sagovornik.

Igor Ostojić juče nije odgovarao na naše pozive, ali Press saznaje da je on u međuvremenu podnio ostavku na funkciju načelnika odjeljenja i zadržao poslanički mandat. Međutim, problem je što CIK tu mogućnost uopšte nije ostavio Tomici Stojanoviću, već mu je oduzeo mandat, a da mu nije ostavio priliku da se odredi koju će funkciju zadržati.

Tomica Stojanović kaže da je CIK u njegovom slučaju prekršio niz zakona, zbog čega će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

- Apelaciono vijeće Suda BiH ekspresno je odbacilo moju žalbu i potvrdilo odluku CIK-a o nespojivosti funkcija. Naravno da nemam ništa protiv Igora Ostojića koji je moj radni kolega i drago mi je što je CIK u njegovom slučaju postupio zakonito. Ja samo javno pitam CIK zašto tako nije postupio kada sam ja u pitanju?! Pored toga, ja sam prije nekoliko godina CIK obavijestio da sam načelnik odjeljenja u bijeljinskoj gradskoj upravi i tražio tumačenje da li sam u sukobu interesa ili nespojivosti funkcija i dobio odgovor da CIK nije nadležan da odlučuje o tome - objašnjava Stojanović.

Pored ove nelogičnosti u radu CIK-a BiH, odlično upućeni sagovornik Pressa kaže da desetak poslanika u NSRS strahuje od Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji je 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič. U tom zakonu, nastavlja on, između ostalog se navodi da je "članstvo u poslovodnom odboru, upravnom odboru, nadzornom odboru, izvršnom odboru, ili u svojstvu ovlašćene osobe u javnom preduzeću nespojivo sa funkcijom izabranog zvaničnika".


Primjena zakona

- To praktično znači da direktori ili ovlašćene osobe u javnim preduzećima i ustanovama ne mogu biti narodni poslanici. Drugim riječima, ako bi se primijenio taj zakon, u pitanje bi došli mandati nekoliko poslanika SNSD-a, odnosno direktora HET-a Luke Petrovića, izvršnih direktora u HET-u i RiTE "Gacko" Ilije Tamindžije i Srđana Milovića, zatim direktora šumskih gazdinstava "Sjemeć" iz Rogatice Milorada Jagodića i "Čemernica" iz Kneževa Čede Vukovića, zatim direktora Opšte bolnice u Bijeljini Siniše Maksimovića i direktorke Doma zdravlja Banjaluka Gordane Tešanović, kao i poslanika SDS-a i direktora Doma zdravlja u Bijeljini Zlatka Maksimovića, te direktora "Gradskog groblja" u Banjaluci i poslanika SP-a Nedeljka Milakovića - tvrdi naš sagovornik.

Od svih njih na naše pozive juče je odgovorio samo Nedeljko Milaković, koji kaže da organe koji odlučuju o sukobu interesa treba ostaviti da rade svoj posao, ali smatra da on nije u sukobu interesa, niti u nespojivosti funkcija.

- "Gradsko groblje" je preduzeće od lokalnog, a ne republičkog interesa i ja kao poslanik izvještaj o radu podnosim Skupštini grada Banjaluka, a ne NSRS, tako da smatram da nisam u sukobu interesa - kaže Milaković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )