FOTO: srbijadanas.com

Mikrovalna ponekad je spas, ali neke namirnice jednostavno ne smijete stavljati u nju.

Ovo je deset namirnica koje trebate izbjegavati da stavljate u mikrotalasnu:

1. Tvrdo kuhana jaja

Nagli rast temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je vjerovatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrotalasnoj, nego tek kada ga izvadite. Da biste izbjegli ovo narežite jaje na komadiće prije stavljanja u mikrotalasnu ili ih uopšte nemojte stavljati unutra.

2. Majčino mlijeko

Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrotalasnoj jer se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih tačaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šoljicu vode i onda bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse koji produžuju njihov rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu ''Food Control'' tvrdi da ponovno zagrijavanje prerađenog mesa u mikrotalasnoj pećnici potiče oksidaciju holesterola.

4. Riža

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA), podgrijavanje riže u mikrotalasnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuvana riža u sebi sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuvanu u mikrotalasnoj izvadite napolje i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

5. Piletina

Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrotalasnim pećnicama je to da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne zagrijavaju hranu samo spolja. Zbog toga, hrana osjetljiva na bakterije, u mikrotalasnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljno skuvamo kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomjerno skuvati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikroralasnoj.

6. Lisnato povrće 

Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova moguća pretvaranja u nitrit te potom u nitrozamin, koja se događa u mikrotalasnoj pećnici, djeluje kancerogeno.

7. Cvekla

Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća vrijedi i za cveklu.

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrotalasnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (hemikalija koja im daje ljutost) . Ta hemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

9. Voće

Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se ''kuva'' u mikrotalasnoj pećnici, zbog čega bi moglo ''eksplodirati''. Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrotalasnu, napravite rupice na voću pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

10. Krompir 

Problem s krompirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krompir zamotan u foliju, te nema dodira s kiseonikom.

Podgrijavanje krompira neće uvijek ukloniti ovu bakteriju, prenosi ''Reader's Digest''.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )