FOTO: novosti.rs

Naredni rival Srbije je najneobičnija selekcija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Dres reprezentacije nose Kamerunci, Albanci, Nigerijci, Sudanci, Hrvati...

Različito porijeklo, kultura, mentalitet... a na terenu jedan tim, i to ekstremno čvrst, kompaktan. Reprezentacija Švajcarske je najneobičnija selekcija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, budući da je čak 63 odsto fudbalera (ili njihovih roditelja) rođeno van granica ove zemlje. I sve to nije smetnja narednom rivalu Srbije da iza sebe ima fantastičan niz rezultata, pošto je u prethodna 23 meča doživjeo samo jedan poraz (16 pobjeda).

Od juna 2016, pa do susreta prvog kola Grupe E sa Brazilom (1:1), "sajdžije" su poražene jedino u duelu sa Portugalijom (0:2), u poslednjem kolu kvalifikacija za SP 2018, i to pokazuje kakav je, paklen, zadatak pred "orlovima" Mladena Krstajića. U tom periodu, Švajcarci su nastupili na EP 2016, na kome nisu nijednom pali tokom 90 minuta ili produžetaka, a eliminisala ih je Poljska na penale u osmini finala.

Kada se uzme u obzir taj nevjerovatan niz, onda je jasno da nije nikakvo iznenađenje to što su Švajcarci na visokom, šestom mjestu FIFA liste objavljene pred start Mundijala. Njima je to 11. nastup na SP, s tim da su davno stizali tri puta do četvrtfinala, 1934, 1938. i 1954, a na turniru u Brazilu 2014. ih je korak prije takvog podviga eliminisala Argentina pogotkom Anhela di Marije u 118. minutu.

BROJKE
* 4. put zaredom su na Mundijalu 
* 6. mjesto drže rang-listi FIFA 
* 11 pobjeda imaju u 34 utakmice na SP
U aktuelnom sastavu, čiji je kapiten novi član Arsenala Stefan Lihštajner, samo je 37 odsto "pravih" Švajcaraca. Ostatak čine Albanci (rođeni na teritoriji Kosova i Metohije ili Makedonije), zatim igrači iz Kameruna, BiH, Obale Slonovače, Hrvatske, Zelenortskih Ostrva, Nigerije, Čilea i Sudana.

Uz sve to, selektor Vladimir Petković je Hrvat iz Sarajeva sa švajcarskim državljanstvom, koji ih je ujedinio da dišu kao jedan. A kada je tako, onda dođe i podvig kakav je remi sa "kariokama", petostrukim prvacima svijeta.

ISPALI BEZ PRIMLjENOG GOLA

Za Švajcarsku je vezan krajnje zanimljiv podatak, a to je da je na Mundijalu 2006. ispala bez primljenog gola. U grupi joj golman nije nijednom kapitulirao, dok je u osmini finala izgubila na penale od Ukrajine posle 0:0. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )