FOTO: null

Bosna i Hercegovina sve više postaje zemlja staraca, proizlazi i iz sumornih predviđanja demografa i iz svih statističkih podataka objavljenih posljednjih godina.

Broj stanovnika proteklih godina dramatično se smanjuje, a pojedine opštine praktično su na ivici nestanka.

Dok svjetska populacija godinama unazad raste, taj trend ne prate zemlje u okruženju, a posebno BiH, koja se tako našla i na petom mjestu nedavno objavljene liste zemalja sa katastrofalnom demografskom projekcijom.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, koje su radile opsežnu studiju, trenutnih 3.800.000 stanovnika BiH do 2050. godine pašće na svega 3.069.000, što predstavlja i više nego zabrinjavajući pad od skoro 20 odsto.

Ujedinjene nacije su izračunale i da će Bosna i Hercegovina za 85 godina imati tek dva miliona ljudi na svojoj teritoriji.

Ova predviđanja demografa Stevu Pašalića ne čude.

Prema njegovom mišljenju, radi se o dugoročnim prognozama koje mogu, a i ne moraju biti tačne, ali je trenutna situacija veoma loša.

"BiH po svim tendencijama ide ka smanjivanju ukupne populacije, sad da li će biti više ili manje od 20 odsto u određenom periodu, to je upitno. U svakom slučaju, situacija je loša, imamo negativan migracioni saldo, nizak natalitet i povećan mortalitet. Sve to su nepovoljne komponente", naveo je Pašalić, koji je upozorio i na posljedice koje odlazak mladih u inostranstvo imaju po starosnu strukturu u zemlji.

"Pošto su migranti gotovo uvijek pripadnici mlađe populacije, od 20 do 40 godina, njihov odlazak najdirektnije nepovoljno utiče na starosnu strukturu, tako da, ako nastavimo da budemo migraciona zemlja, za određeni period možemo postati zemlja staraca", istakao je Pašalić.

Iz banjalučkog Udruženja "4+", koje se brine o porodicama sa četvoro i više djece, kažu da bez konkretnih poteza nadležnih ovakve projekcije će vrlo brzo postati naša surova realnost.

"Mi sve vrijeme potenciramo ovu priču. Sve statistike pokazuje da je to činjenično stanje i da se nešto mora pod hitno uraditi. Stalno šaljemo prijedloge nadležnima sa kojima bi mogli da obezbijede kakvu-takvu sigurnost budućim roditeljima. Predlažemo da majke sa četvoro i više djece dobiju penzije, da se poveća dječji dodatak, da vrtići budu besplatni kao i da sva djeca imaju fakultetske stipendije", kazao je Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja.

Da bi populaciona politika dala rezultate, demografi odavno upozoravaju, potrebno je da bude sprovođena sistemski dugi niz godina, a jedna od u svijetu poznatih mjera, da bi stanje bilo popravljeno, jeste direktno materijalno davanje kroz, recimo, dječji dodatak.

Prema ranije objavljenim mračnim predviđanjima o svjetskoj populaciji UN-a, stanovnici BiH mogli bi izumrijeti za samo 500 do 600 godina.

Prema istim podacima, u 83 zemlje svijeta postoji problem s natalitetom. U tim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, žene neće roditi dovoljno kćeri da ih nadomjeste ako se ne poveća nivo plodnosti, to jest broj rođene djece po jednoj ženi.

Tako bi stanovnici BiH mogli potpuno "nestati" između 2500. i 2600. godine.


Jurimo ka desetoj milijardi

Uporedo sa izuzetno lošim stanjem u BiH, svjetska populacija raste 1,18  odsto godišnje, odnosno svake godine na svijetu nas je za 83 miliona više. Prema procjenama UN-a, do 2050. godine na Zemlji će biti 9,7 milijardi stanovnika.

Na prvom mjestu neslavne liste se nalazi Bugarska, koja će sa 7.150.000 2050. godine pasti na 5.154.000. Slijede Rumunija, Ukrajina, Moldavija, a od "komšija" Hrvati se nalaze na devetom mjestu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )