FOTO: InfoBijeljina

Privredna komora Republike Srpske je s ciljem smanjenja uvozne zavisnosti predložila sačinjavanje pregleda proizvoda koji se uvoze, kao i definisanje mogućnosti supstitucije uvoza i procjenu neophodnih investicija za razvoj domaćih proizvoda i domaće proizvodnje. Potrebno je i definisati mjere promocije domaćih proizvoda i usluga i stimulisanja potražnje za domaćim proizvodima i uslugama putem pružanja dodatne podrške promociji domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda kroz kampanju "Naše je bolje", navodi se u prijedlogu Privredne komore za program ekonomskih reformi za period 2021-2023. godina u dijelu vezanom za poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije.



Istaknuta je i potreba kreiranja posebnih mjere podrške početku poslovanja /star-ap, samozapošljavanje/, kako bi se stimulisalo uključivanje građanja u privredne aktivnosti kao što su poreske olakšice za prvu godinu poslovanja, smanjena stopa doprinosa, oslobađanje od plaćanja određenih taksi i naknada u prvoj godini poslovanja i slično.

Ovim mjerama podrške posebno treba obuhvatiti mlade i žene kao neiskorišten ekonomski potencijal koji je potrebno uključiti u privredne aktivnosti i na taj način obezbijediti povećanje životnog standarda, ali i prihoda u javnim budžetima.

Među mjerama podrške malim i srednjim preduzećima nalazi se i potreba da se izvrši analiza stanja u privredi po sektorima i identifikovanje sektora koji imaju potencijal za brzo prevazilaženje krize, mogućnost brzog prilagođavanja novim tehnologijama, povećanju izvoza proizvoda i usluga, konkurentnosti, a za najperspektivnije sektore potrebno je definisati posebne mjere podrške.

Privredna komora Republike Srpske predložila je formiranje stalne radne grupe za analizu Registra poreskih i neporeskih davanja, koja bi kontinuirano vršila analize i predlagala ukidanja ili smanjenja neporeskih davanja, kao i opravdanost zadržavanja određenog davanja radi utvrđivanja mogućnosti rasterećenja privrede, oporavka privredne aktivnosti, ali i smanjenja sive ekonomije.

"Analiza neporeskih opterećenja treba da obuhvati opravdanost opterećenja, učestalost plaćanja, visinu davanja, osnov davanja, donosioca, svrhu i cilj davanja i efekte koji se postižu konkretnim davanjem. Kriza izazvana pandemijom virusa korona i izostanak rasterećenja privrednih aktivnosti vodiće neminovno u povećanje nelegalnog bavljenja privrednim djelatnostima, kao i povećanje poslovanja u sivoj zoni, zbog čega je neophodno stvarati uslove za rasterećenje privrednih aktivnosti i na taj način sprečavanje obavljanja djelatnosti u sivoj, odnosno nelegalnoj zoni", navela je Komora.

Insistira se i na sprovođenju postupka procjene uticaja propisa na poslovanje prilikom kreiranja svakog propisa od značaja za privredu, kako bi se dobila jasna slika potencijalnog opterećenja privrede i opravdanosti propisa sa aspekta dodatnog opterećenja obveznika primjene propisa.

U prijedlogu za program ekonomskih reformi u djelu koji se odnosi na pristup finansijama Privredna komora predlaže definisanje novih modela finansiranja privrednih aktivnosti kroz kreiranje povoljnih kreditnih linija za likvidnost i obrtna sredstva.

Predlaže se i razmatranje mogućnosti plasiranja kreditnih linija sa povoljnom kamatom i subvencionisanje kamatnih stopa za subjekte u najteže pogođenim sektorima privrede gdje su navedeni promocija i analiza Garantnog programa Vlade Srpske i kreiranje kreditnih linija za nove proizvodne linije u privrednim društvima i za rekonstrukciju, adaptaciju, modernizaciju postojećih proizvodnih linija.

Privredna komora smatra da se u javnim preduzećima mora uvesti efikasno, odgovorno i uspješno poslovanje i upravljanje bazirano na rezultatima rada, primjena pravila korporativnog upravljanja, racionalizovovanje broj zaposlenih.

"Potrebno je insistirati na odgovornosti za neefikasan i neodgovoran rad, te zloupotrebe službenog položaja, a javna preduzeća koja eksploatišu i upravljaju dobrima od javnog interesa, moraju racionalizovati svoje poslovanje i učiniti ga uspješnim i u službi ostatka privrede i društva u cjelini. Ekonomski razvoj Republike Srpske treba uskladiti sa prirodnim resursima sa kojima raspolažemo i njihovom racionalnom upotrebom", naglasila je Privredna komora.

U prijedlogu se insistira i na odgovornijem pristupu ugovornih organa prilikom kreiranja tenderske dokumentacije i raspisivanja poziva za učešće u postupcima javnih nabavki, okončanju aktivnosti u vezi sa kreiranjem registra svih podsticaja u Srpskoj na svim nivoima, te kontinuirane analize politike podsticaja i rezultata ove vrste podrške, kao i rješavanje problema korupcije.

Privredna komora Srpske je prošle sedmice dostavila Vladi Srpske svoj prijedlog za program ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine.

Prijedlog programa ekonomskih reformi i prijedlog budžeta su strateški dokumenti koje priprema Vlada Srpske, a usvaja Narodna skupština krajem kalendarske godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )