FOTO: null

Fond zdravstvenog osiguranja RS završio je prošlu godinu sa nepokrivenim deficitom od 18,31 milion maraka, a revizori su otkrili propuste i prilikom prijema novih radnika, zbog čega su Fondu za rad u prošloj godini dali mišljenje sa rezervom.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da je menadžment Fonda zdravstva imao problema sa klasifikacijom prihoda i rashoda, što je na kraju dovelo do toga da se ne slažu iznosi koje je prikazao Fond sa onim koje su utvrdili revizori.

- Fond je iskazao suficit od 8,76 miliona i ukupan nepokriveni deficit od 15,92 miliona maraka. Po nalazu revizije suficit je iznosio 6,21 milion, a nepokriveni deficit tekućeg perioda 18,31 milion KM - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Fond zdravstva, putem kojeg se finansira najveći dio zdravstvenog sistema, lani je ostvario prihode u iznosu od 630,05 miliona maraka, što je za jedan odsto manje od planiranih. Rashodi su istovremeno iznosili 645,98 miliona KM i za tri odsto su veći u odnosu na prihode.

- To nije u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu RS - naglasili su revizori i dodali da je po njihovoj računici negativni finansijski rezultat Fonda lani bio 14,91 milion KM.

Osim na pogrešne finansijske klasifikacije, rukovodiocima Fonda skrenuta je pažnja i na neizmirene obaveze koje su na kraju februara ove godine iznosile 282,4 miliona KM. Revizori su istakli da te obaveze, prema zakonima Srpske, nisu mogle biti odobrene kao izvršenje budžeta za 2014. godinu. Revizorima je bio sporan i prijem pripravnika u Fond, jer su utvrdili da je izvršen bez konkursnih procedura.

U Fondu zdravstva su ocijenili da revizija nije imala značajnijih primjedbi na njihov rad. Naglasili su da će raditi na realizaciji preporuka da bi otklonili nepravilnosti.

- Osnovni razlog za izražavanje mišljenja sa rezervom je pogrešna klasifikacija dijela prihoda i rashoda, što je za posljedicu imalo potcjenjivanje finansijskog rezultata za oko dva miliona KM. Međutim, kako je i revizija konstatovala, Fondu nije dostavljena nova procedura evidentiranja potraživanja i obaveza, zbog čega je i došlo do pogrešne klasifikacije - kazali su u Fondu i dodali da su pomenutu proceduru dobili tek u maju ove godine.

Negativan finansijski rezultat od 14,9 miliona KM, kako su istakli u Fondu, posljedica je problema sa ostvarivanjem prihoda zbog loše naplate doprinosa, nepovoljne strukture osiguranika, spore realizacije pokrenutih inicijativa za dodatne izvore prihoda od akciza na duvan i alkohol i rasta broja oboljelih.

- Zahvaljujući mjerama racionalizacije troškova, deficit Fonda se smanjuje i u odnosu na 2012. godinu manji je za oko 60 odsto - navode u Fondu.

Istakli su da paralelno sa racionalizacijom troškova rade i na smanjenju broja radnika.

- Samo u ovoj godini radni odnos prestaće za najmanje 40 radnika, dok je prošle godine u Fondu prestalo da radi 27 zaposlenih. U naredne dvije godine treba da bude penzionisano više od 40 radnika i izuzetno je značajno da na vrijeme obezbijedimo i obučimo nove radnike - kazali su u Fondu zdravstva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )