FOTO: pixabay

Čak 40 odsto djece do dvije godine u svijetu je koristilo mobilni telefon, zbog čega su se mnogobrojni stručnjaci u svijetu uhvatili ukoštac sa istraživanjem o tome koliko ta pojava utiče na razvoj mališana.

Bolnica u Torontu istraživala je uticaj tehnologije na govor djece u kome je učestvovalo 900 mališana, a studija je pokazala da kod dječaka i djevojčica između šest mjeseci i dvije godine, koja slobodno vrijeme provode ispred ekrana kompjutera, tableta i mobilnih telefona, dolazi do kašnjenja u govoru.

Ovo je prvi put da je skrenuta pažnja na potencijalne posledice, kaže dr Ketrin Birkin, iz bolnice u Torontu, ali rezultati treba da budu uzeti sa rezervom, jer je riječ o „prvom pogledu na problem”. Ispitivanje je pokazalo da 20 odsto djece provodi dnevno 28 minuta gledajući u ekran, a svako povećanje od pola sata boravka pred ekranom povećava rizik od kašnjenja u razvoju govora za 49 odsto, kada je riječ o zvukovima i riječima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )