FOTO: RSE

Dragocene sveske engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina (Charles Darwin) s presudnim bilješkama za razvoj teorije evolucije, koje su nestale prije 20 godina iz Biblioteke Univerziteta Kembridž, sada se smatraju ukradenim. Iako bi na tržištu vrijedile više miliona, stručnjaci ukazuju da je nemoguća legalna prodaja materijala od takvog istorijskog značaja, pišu svjetski mediji.

Dvije sveske od istorijskog značaja sa zabilježenim Darvinovim mislima po povratku s čuvenog putovanja brodom "Bigl" (Beagle), nestale su prije 20 godina, mada se mislilo da su negdje zagubljene, piše Njujork tajms (The New York Times).

Biblioteka Univerziteta Kembridž sada vjeruje da su sveske najvjerovatnije ukradene i u utorak, 24. novembra, uputila je javni apel za informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska dragocjenih bilješki, dok je i policija pokrenula istragu.

Jedna stranica sveske, ukazuje američki list, reprodukovana širom svijeta u muzejskim izložbama, na plakatima u učionicama, kao i na majicama, sadrži njegovu prvu skicu "Drveta života", mapirajući kako srodne vrste mogu imati zajedničkog pretka, slično granama koje proizlaze iz stabla.

Nestanak svesaka je prvi put prijavljen u januaru 2001. godine, navodi Njujork tajms, dodajući da je osoblje univerzitetske biblioteke u Kembridžu mislilo da su se jednostavno zagubile u ogromnoj kolekcijom s oko 10 miliona knjiga i predmeta.

Sveske su ranije dugo čuvane u sefu biblioteke u kojem se nalaze najvrijedniji i najrijeđi predmeti zbirke, ali su u septembru 2000. iznijete radi fotografisanja. Tokom rutinske provjere mjesec dana kasnije, ustanovljeno je da nedostaje mala kutija u kojoj su se nalazile dvije sveske, saopštila je biblioteka. Uprkos godinama traganja, uključujući i završnu specijalističku pretragu ranije ove godine, sveske nikada nisu pronađene.

"Katastrofalan gubitak"

Nestale sveske za koje se sada vjeruje da su ukradene, takođe se smatraju jednim od najvrijednijih rukopisa na svijetu, s procjenama stručnjaka da vrijede milione funti, ukazuje Tajms (The Times).

Ipak, sveske iz 1830-ih sa skicom drveta koja će postati centralna teorija Darvinove revolucionarne knjige "O porijeklu vrsta", ne mogu se prodati na otvorenom tržištu. Stručnjaci za antikvarne knjige, kako navodi britanski list, kažu da je nemoguće legitimno prodati tako važan materijal bez temeljne provjere njegovog porijekla.

Bilješke na osnovu kojih je nastala knjiga "O porijeklu vrsta" imala bi veliku cijenu na aukciji. Samo jedna stranica iz prve verzije te knjige prije dvije godine je prodata za 490.000 funti (oko 550.000 evra), dok je drugi lista sa samo 56 riječi među kojima je izraz "prirodna selekcija" donio 274.000 funti (oko 300.000 evra).

Iako su nestale sveske digitalizovane, naučnici kažu da su originali nezamjenjivi, ukazuje Tajms.

Angus O'Nil (Angus O’Neill) iz Međunarodne lige antikvarnih knjižara, takođe je rekao da sveske imaju "međunarodni kulturni značaj", dodajući da je to "katastrofalan gubitak", navodi Tajms.

"U Darvinovoj glavi"

Ubrzo posle povratka s ostrva Galapagos brodom "Bigl" Darvin, star 28 godina, radio je na naučnim idejama inspirisanim putovanjem, ukazuje BBC, dodajući da je u julu 1837. u svom domu na vrhu stranice jedne od svojih svesaka s crvenim kožnim koricama napisao "I think" (Mislim) i ispod nacrtao skicu drveta.

"Ove sveske su zaista Darvinov pokušaj da sebi postavi pitanje odakle potiču vrste, koje je porijeklo vrsta", rekao je za BBC profesor emeritus istorije i filozofije nauke na Univerzitetu Kembridž, Džim Sekord (Jim Secord).

Sveske su brzi zapisi informacija kojima je raspolagao, kazao je Sekord. "Skoro kao da ste u Darvinovoj glavi kada gledate te sveske".

Više od 20 godina kasnije, 24. novembra 1859, Darvin je objavio razvijeno drvo života u "O porijeklu vrsta", navodi britanski javni servis, dodajući da je njegov rad na teoriji evolucije prirodnom selekcijom promijenio način na koji razmišljamo o prirodnom svijetu.

Darvinova teorija u vrijeme objavljivanja je bila veoma kontroverzna, ali je postala jedna od najuticajnijih naučnih ideja ikada smišljenih, ukazuje BBC i ističe da i danas, zaključci i implikacije te teorije utiču na religiju, politiku, ekonomiju i umjetnost.

Nada za savjesno vraćanje

Nestali rukopisi sada su britanskom nacionalnom Registru izgubljenih umjetničkih djela, kao i u Interpolovoj bazi podataka, ističe Indipendent (The Independent).

Univerzitet Kembridž odlučio je da objavi vijesti o nestalim Darvinovim sveskama 24. novembra koji je poznat kao Dan evolucije, jer je tog datuma 1859. godine prvi put objavljena knjiga "O porijeklu vrsta".

Policija u okrugu Kembridžšir pokrenula je istragu zbog moguće krađe sveski, pošto je predmet proslijeđen policiji u oktobru. Policija je takođe pozvala da se jave svi koji imaju informacije o tim "neprocjenjivim" predmetima, izražavajući nadu da će publicitet o navodnoj krađi osvježiti nečije pamćenje i dovesti do informacija koje bu mogle da završe povratkom svezaka u biblioteku.

Zamjenik direktora Istraživačkih zbirki na Kembridžu Mark Parsel (Purcell), rekao je da je malo vjerovatno da su sveske prodate na tržištu i sugerisao da su negdje skrivene.

On je ipak, kako navodi britanski list, izrazio nadu da će sveske biti vraćene kao što su predmeti iz londonske palate Lambet ukradeni tokom Drugog svjetskog rata, izašli na videlo 40 godina kasnije kao "posledica krize savjesti na samrtničkoj postelji".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )