FOTO: poslovni.hr

Pacijenti u Bosni i Hercegovini koji koriste terapije za visoki krvni pritisak ogorčeni su jer danima u apotekama u oba entiteta ne mogu naći lijekove “cordipin” i “nifelat”.

Kada će ovaj lijek biti dostupan u apotekama, nemaju odgovore. Zabrinjavajuće je da ove lijekove uzima veliki broj pacijenata.

– “Cordipin R 20 mg” nedostupan je u FBiH, a prema informacijama iz “Krke”, koja proizvodi ovaj lijek, oni ga trenutno nisu u mogućnosti isporučiti zbog logističkih problema – potvrdili su iz “Apoteka Sarajevo”.

U jednoj banjalučkoj apoteci takođe je rečeno da već dugo nema “cordipina”. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pojašnjavaju kako je problem u tome što u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača.

– Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, kontaktirali smo proizvođače, pri čemu je konstatovano da ovi lijekovi nisu na tržištu – kažu iz agencije.
 Promjena terapije
Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uslove za dobijanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole, a treći proizvođač se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu.

– Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka – rekli su iz nadležne agencije.

Ljekari poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu prepisati lijekove koji imaju isto djelovanje.

Išla od apoteke do apoteke
– Išla sam od apoteke do apoteke i tražila “cordipin” jer ga pijem godinama. Svi su mi rekli da tableta nema. Nadam se da će neko ljekare obavijestiti da više ne daju te terapije, jer već sedam dana ne uzimam svoje tablete – rekla je za Avaz Alma Hadžić iz Sarajeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )