FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi danas na posebnoj sjednici da reaktivira odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtjev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sjednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je ranije da je referendum legalno i legitimno demokratsko pravo Srpske na kojem građani imaju mogućnost da izraze stav o svakom pitanju od njihovog interesa. 

"Postoji ustavna i zakonska osnova i politička opravdanost za održavanje ovog referenduma", rekao je Čubrilović i naglasio da održavanje referenduma ne krši Dejtonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom. 

Početak ove sjednice Narodne skupštine Republike Srpske predviđen je nakon devete posebne sjednice, koja je zakazana na zahtjev opozicije, i na kojoj  će biti  razmatrana informacija o poslovanju Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" u vezi sa odlukom o povećanju cijena električne energije, sa prijedlogom zaključaka. 

Početak devete posebne sjednice zakazan je za 10.00 časova, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH Kolegijum je zakazao 7. jula. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )